Close menu
 
Favoriet Beleggen

Rabobank en ING: bankentaks bedreigt rating

  • Cor de Horde
Bank
Colourbox

De kredietstatus van Nederlandse banken kan worden aangetast als de Tweede Kamer het plan doorzet om een extra hoge bankenbelasting in te voeren die € 1 mrd oplevert.

Dat zeggen de bestuursvoorzitters van Rabobank en ING.

Met een lagere credit rating moeten banken meer betalen om geld uit de markt te halen. Deze opslag komt boven op de belasting zelf.

Vooral bij Rabo neemt een eventuele bankenbelasting een forse hap uit de winst. ‘Ik sluit niet uit dat dit gevolgen zal hebben voor onze rating’, zegt topman Piet Moerland in een reactie op de plannen van de verzamelde ­oppositiepartijen.

Kritiek kan sterker worden

Zijn collega bij ING, Jan Hommen, zegt dat de ratingbureaus ‘ongetwijfeld’ naar de belasting kijken. ‘Vooral de willekeur waarmee dit gebeurt, bevordert het ­vertrouwen niet.’

De kredietbeoordelaars kennen Rabo al jarenlang een zeer hoge rating toe. Maar bij de zwakke punten noemen ze altijd de winstgevendheid. Die kritiek kan sterker worden met een hoge taks.

Door de rekenmethode van de belasting moet de Rabobank absoluut en relatief het meest betalen: zo’n 40% van de totale heffing, oftewel € 400 mln bij het voorstel van de oppositie. De bank maakte vorig jaar € 2,6 mrd winst, maar na aftrek van kapitaalkosten blijft er nog maar € 1,6 mrd over om de buffers aan te sterken — en dan was 2011 nog een behoorlijk goed jaar. Moerland: ‘Dit is een aanslag op de buffervorming van een van de sterkste banken ter wereld. Ik zou als Nederland trots zijn op zo’n bank.’

'Onverantwoord'

Dat uitgerekend zijn bank, die tijdens de crisis nooit steun nodig heeft gehad, het meest moet betalen, noemt Moerland ‘onbegrijpelijk en onacceptabel’.

Moerland en Hommen gebruiken grote woorden om de gevolgen voor de economie te schetsen. ‘Onverantwoord’, vindt Moerland. ‘Het staat haaks op het streven naar hogere buffers bij banken.’

‘Dit gaat de economie verder in het slop helpen. Dit heeft consequenties voor de kredietverlening’, voorspelt Hommen. Mochten banken al in staat zijn de kosten door te rekenen, dan ‘gaat dat ten koste van het inkomen van burgers en bedrijven’.

‘Desastreus voor het economisch herstel’

Hommen noemt elke vorm van bankenbelasting ‘slecht’, ook de oorspronkelijke variant waarbij de Staat € 300 mln ophaalt. ‘Consumenten en bedrijfsleven zullen de gevolgen ondervinden’, voorspelt hij. De wijziging die de oppositiepartijen in petto hebben en waarbij de taks naar een miljard gaat, noemt Hommen ‘nog veel slechter’.

Die omvang is niet in verhouding tot de Nederlandse economie, stelt Hommen. Hij wijst erop dat Duitsland en Frankrijk ook € 1 mrd bankentaks heffen terwijl ze veel groter zijn.

Moerland van Rabo noemt de heffing in deze omvang ‘desastreus voor het economisch herstel’. Hij is ook tegen een lagere heffing, maar ‘dan is het effect nog te overzien’. Liever ziet hij dat banken hun winsten aanwenden voor steviger buffers, zodat ze geen hulp van de Staat nodig hebben. Vorig jaar maakten de vier grootste banken een gezamenlijke nettowinst van € 7,4 mrd. De taks is niet afhankelijk van de winst, maar van het balanstotaal minus spaargeld en eigen vermogen.

Controversieel

Het oorspronkelijke voorstel kan op vrijwel Kamerbrede steun rekenen. Al eerder werkten PvdA en GroenLinks aan een wijzigingsvoorstel om het bedrag op te trekken naar een miljard. Het kabinet raadde dat af. Maar sinds de val van het kabinet durft ex-gedoogpartner PVV, die altijd al een hogere taks wilde, in te stemmen met de verhoging. Daarmee is er een Kamermeerderheid.

Vanavond is de stemming. In theorie kan het hele wetsvoorstel controversieel worden verklaard. De regels daarvoor zijn niet helder. Het is goed gebruik, maar niet verplicht, om een onderwerp niet te behandelen als een behoorlijke minderheid tegen is. Als het voorstel controversieel wordt, gaat de hele bankenbelasting niet door, ook niet de milde variant.

De stemming in de Kamer is al jaren negatief over banken, wat verklaart waarom de politici zo graag de taks verhogen. Het gevoel leeft dat banken moeten meebetalen aan de schade van de kredietcrisis. Nederland zal vrijwel zeker de redding van Fortis en ABN niet terugverdienen.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen