Close menu
 
Favoriet Beleggen

ASR stoot € 1 mrd vastgoed af

  • Ester van der Geest en Marcel Hooft van Huysduynen
Hollandse Hoogte

ASR Nederland wil € 1,1 mrd van zijn winkelvastgoed verkopen, een kwart van zijn totale vastgoedportefeuille. Met de verkoop loopt ASR vooruit op de strengere kapitaaleisen die in 2013 onder Solvency 2 van kracht worden. Die dwingen verzekeraars tot wel 49% aan kapitaal aan te houden voor vastgoedbeleggingen.

De vereniging van institutionele beleggers in vastgoed, de IVBN, ziet ook andere leden worstelen met de hoge kapitaaleis die dreigt onder de nieuwe regels. 'Die kan verzekeraars dwingen minder in vastgoed te beleggen', zegt directeur Frank van Blokland. Naast ASR moeten straks ook ING, Delta Lloyd, Achmea en Generali meer kapitaal aanhouden voor hun vastgoedbeleggingen.

Prijzen verder onder druk

'De markt is bevreesd voor de nieuwe kapitaaleisen', zegt hoofd vastgoed Ad Buisman van Ernst & Young. 'De angst bestaat dat de verzekeraars hun vastgoedportefeuilles substantieel zullen afbouwen. Het risico daarvan is dat de prijzen nog verder onder druk komen te staan. Na de pensioenfondsen (circa € 68 mrd) zijn verzekeraars (circa € 15 mrd) in omvang de belangrijkste vastgoedbeleggers. 'Zwartkijkers zien in Solvency 2 de doodskus voor de vastgoedmarkt', aldus Buisman.

Dat ASR de regels niet afwacht - de daadwerkelijke invoering van de regels kan door een overgangsregime nog enkele jaren duren - komt naar eigen zeggen doordat zij als een van de laatste verzekeraars nog veel vastgoed in eigen beheer heeft.

Neerwaartse druk

ASR brengt de afgestoten winkelportefeuille onder in een beleggingsfonds. De verzekeraar blijft eigenaar van een vijfde van het fonds. Op die manier kan ASR geld blijven verdienen aan het winkelvastgoed door een beheerpremie te rekenen.

Volgens Van Blokland van de IVBN is het nog te vroeg om van neerwaartse druk op de vastgoedprijzen te spreken. Hij benadrukt dat de regels nog op de tekentafel liggen en nog niet definitief zijn. De Europese branchevereniging voor institutioneel niet-beursgenoteerd vastgoed, de Inrev, concludeerde recent nog dat een kapitaalbuffer van 15% volstaat om verzekeraars te beschermen tegen het risico van vastgoedbeleggingen. De regels die nu op tafel liggen, zouden onnodig streng zijn.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen