Close menu
 
Favoriet Beleggen

Hof straft ex-Qurius-directeur om handel met voorkennis

  • Vasco van der Boon

Het gerechtshof in Amsterdam heeft de voormalig algemeen directeur en medeoprichter Mark van K. van het beursgenoteerde softwarebedrijf Qurius veroordeeld wegens handel met voorkennis in aandelen Qurius.

Eerder sprak de Amsterdamse rechtbank de nu 46-jarige Van K. nog vrij van het misbruiken van koersgevoelige informatie.

Sanctie komt overeen met eis

Dit blijkt uit een deze week gepubliceerd arrest van het Amsterdamse gerechtshof. Het hof legt Van K. een werkstraf op van 200 uur, plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden met een proeftijd van twee jaar. De opgelegde sanctie komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De gewraakte handel met voorkennis speelde zich af op 18 december 2006. Die dag stemde de buitengewone aandeelhoudersvergadering in met de overname door ING-investeringsmaatschappij Parcom van een belang van 21% in Qurius. Parcom nam die Qurius-aandelen over van ABN Amro Capital en Prime Technology Ventures.

Kooporders voor Qurius-aandelen

Nog geen twintig minuten na afloop van die bava plaatst Qurius-directeur Mark van K. telefonisch vanuit de ruimte waar de aandeelhoudersvergadering plaatsvond een kooporder bij Alex Mobiel voor 86.000 aandelen Qurius. Drie minuten later koopt Van K. nog eens 14.000 aandelen Qurius aan. De rest van de middag volgen vier kooporders van Van K. via internet voor Qurius-aandelen.

In totaal schaft Van K. zich die middag 296.796 stukken in zijn eigen onderneming aan. De kooporders zijn zo vormgegeven dat Van K., die al aandeelhouder in Qurius was, net niet de 5%-grens overschrijdt waarboven hij zijn belang openbaar zou moeten maken.

Geen bewijs

Met zijn aankopen gaat Van K. lijnrecht in tegen eerdere adviezen van onder meer een medebestuurder en een compliance officer van Qurius. De algemeen directeur had hun zijn voornemen voorgelegd om zijn aandelenbelang uit te breiden. Zij hadden dat Van K. met klem afgeraden omdat er in die tijd vertrouwelijke koersgevoelige gesprekken liepen met langetermijninvesteerder Parcom over het nemen van dat 21%-belang in Qurius. Van K. was bij Qurius een van de eersten die op de hoogte was van deze overnamegesprekken. Hij nam daar zelf ook aan deel.

Van K. heeft tegenover de rechters betoogd dat hij alsnog mondeling toestemming zou hebben gekregen van Qurius om zijn aandelenbezit in de onderneming uit te breiden. Het hof veegt dat van tafel omdat daar geen enkel bewijs voor is geleverd.

Signaal van vertrouwen

Van K. stelde ook dat zijn aandelenaankoop slechts bedoeld was om een signaal van vertrouwen af te geven, en niet om geldelijk gewin te behalen. Dat blijft niettemin verboden handel met voorkennis, aldus het hof.

Qurius was vrijdag niet op de hoogte van de veroordeling van de ex-directeur. Het bedrijf staat hier ook helemaal buiten, aldus de woordvoerder. Volgens hem is niet te achterhalen of bij het vertrek halverwege 2007 van Van K. bij Qurius de handel met voorkennis een rol speelde.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen