Close menu
 
Favoriet Beleggen

Hoogste slot AEX in 2012

  • Marleen de Rooy

De AEX-index is opgestoomd naar de hoogste stand van dit jaar. De zesde winstdag op rij bracht de hoofdgraadmeter woensdag naar een slotstand van 333,20 punten.

Dat niveau werd voor het laatst bereikt in juli 2011. De Midkap sloot 0,5% hoger, op 551,80 punten.

De beursrally wordt gevoed door hoopgevende berichten over het economisch herstel in de VS en Duitsland. Maar het vertrouwen van beleggers blijft dun. Dat blijkt uit de volumes aan verhandelde aandelen, die zijn klein.

'Ervaring leert dat hogere volumes nodig om de stijgende lijn voort te zetten', aldus Ed Manie van vermogensbeheerder Keijser Capital. 'Maar die volumes zouden op korte termijn al behoorlijk kunnen aanzwellen. Als we deze week boven de 330 punten eindigen, is dat vanuit technische analyse gezien een positief signaal.'

Manie wijst erop dat banken en andere grote beleggers vaak nog onderwogen zijn in aandelen. 'Zij hebben de eerste ronde gemist en als ze er straks achteraan moeten, zie je de volumes snel toenemen.'

Banken en verzekeraars waren in heel Europa de grote uitblinkers. Dinsdag kwamen uit de VS de resultaten van een stresstest voor Amerikaanse banken. Slechts 4 van de 19 onderzochte banken kwamen niet door de test, onder wie Citigroup. De andere banken mogen nu meer dividend aan hun aandeelhouders gaan uitkeren.

Op het Damrak profiteerden verzekeraar Aegon en bank-verzekeraar ING van het Amerikaanse bankennieuws. Zij stijgen respectievelijk 6,3% en 2,5%.  In de Midkap won bank-verzekeraar SNS Reaal 3,6%.

In het kielzog van de financiële waarden deden ook staalfonds Aperam (+2,1%) en vliegmaatschappij Air France-KLM (+1,9%) het goed. Baggeraar Boskalis (-1,6%), die vandaag met jaarcijfers komt, was de grootste verliezer.

In de Midkap blonk Advanced Metallurgical Group (AMG) uit met 5,8% winst. AMG verwacht voor 2012 een stijging van de omzet. Dat zei bestuursvoorzitter Heinz Schimmelbusch bij de presentatie van de resultaten over het vierde kwartaal. In die periode kwam het nettoverlies van AMG uit op $13,2 mln, terwijl een jaar eerder nog een winst van $12,5 mln in de boeken stond. Ondanks de economische zwakte in Europa zegt Schimmelbusch dat de vraag naar speciale metalen in Europa vorig jaar is toegenomen. Dat geld vooral voor de lucht-en ruimtevaart en energie-eindmarkten.

Telegraaf Media Groep (-0,1%) heeft over 2011 een verlies van € 32,6 mln geboekt, als gevolg van hoge eenmalige lasten en tegenvallende advertentie-inkomsten. Analisten van SNS Securities reageren weinig enthousiast: 'De resultaten van 2011 laten zien dat de daling in advertentievolumes bij de gedrukte media doorzet en daar komt nog bij dat het moeilijk is om de inkomsten uit de abonnementen tenminste stabiel te houden', schrijven zij.

De Twentsche Kabelholding (TKH) (-0,4%) maakte voorbeurs bekend dat de omzet in 2011 met 19% is gestegen naar ruim € 1 mrd. Het bedrijfsresultaat (ebita) steeg met 23% naar € 90 mln.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen