Close menu
 
Favoriet Economie & Politiek

'Omvang geknoei met voedsel verontrustend'

  • Rob de Lange
Vlees
Vlees Reuters

Het aantal incidenten in de Nederlandse voedselsector heeft verontrustende proporties aangenomen. Dat zegt Harry Paul, de inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De hoogste voedselinspecteur van Nederland signaleert een gebrek een ethisch besef bij met name producenten van vlees en vleesproducten. ‘De grens opzoeken en zorgen dat je niet gepakt wordt, wijst op normvervaging. Het heeft tot een aantal ernstige ontsporingen geleid, en levert ook forse risico’s op voor de nabije toekomst.’

Grootschaligheid verontrustend

Nederland werd recentelijk opgeschrikt door een reeks voedselschandalen, waarbij onder meer paardenvlees als rundvlees werd verkocht. Ook is er sprake van vlees met sporen van ontlasting, overmatig gebruik van antibiotica, gebruik van verboden groeihormonen en verkoop van besmette mosselen en besmette zalm.

Paul concludeert in een gesprek met deze krant dat het voedsel in Nederland nog steeds veilig is. ‘Maar de incidenten die we tegenkomen, wijzen op een grootschaligheid die verontrustend is.’

Meer aandacht voor productintegriteit

Ethische waarden, zoals respect voor dieren, moeten volgens de inspecteur hoger in het vaandel — ook als dat leidt tot een lagere productie en een daling van de Nederlandse voedselexport. ‘Nu hollen we met elkaar achter de incidenten aan. Misschien moeten we een tandje terug in de hoeveelheid voedsel die we fabriceren.’

Paul pleit voor meer aandacht voor wat hij productintegriteit noemt. ‘Vlees wordt nu behandeld als grondstof, terwijl het wel dieren zijn geweest. De waarden en het respect voor het product zijn verdwenen. Het is een keiharde handel geworden.’

Kritiek op toezichthouder

De inspecteur is geschrokken van wat hij zoal is tegengekomen. ‘Een veeboer koopt geen groeihormoon voor 100.000 dieren om dat alleen op zijn eigen bedrijf in te zetten. En ronduit zorgelijk is het dat een veehouder in het ziekenhuis in quarantaine verpleegd moet worden, wegens mogelijk besmettingsgevaar of resistente bacteriën.’

Nederland is de tweede voedselexporteur ter wereld. De waarde van de export bedraagt zo’n € 60 mrd per jaar.

De reeks schandalen met voedsel is mede aan het licht gekomen door inspecties van de NVWA. Tegelijkertijd was er veel kritiek op het functioneren van de toezichthouder. In een rapport concludeerde de Rekenkamer dat de samenvoeging van diverse inspecties tot één organisatie op een mislukking was uitgelopen — vooral omdat de NVWA te weinig zicht had op de naleving van regels door bedrijven.

Een meer kennisgedreven organisatie

De inspectie mag ruim 150 nieuwe mensen aannemen, maar volgens Paul gaat het nog jaren duren voordat de NVWA helemaal op orde is. ‘Intussen zullen zich incidenten blijven voordoen.’ De toezichthouder moet een meer kennisgedreven organisatie worden die gericht kan ingrijpen in de productieketen. ‘We werken nu te weinig systematisch. Daardoor weten we vaak niet of een ingreep een toevalstreffer is geweest of dat er sprake is van een trend.’

De hoeveelheid incidenten baart ook politiek Den Haag zorgen. Om die reden wordt reikhalzend uitgekeken naar een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat volgende week verschijnt. Daarin wordt een oordeel gegeven over de kwaliteit van de gehele vleesindustrie, inclusief het toezicht.

'De systemen zijn niet sluitend'

Paul benadrukt dat het vooral een taak van de bedrijven zelf is om tot een betere voedselproductie te komen. ‘In de top van de grote voedselproducerende bedrijven is men zich niet altijd bewust van de risico’s die zich voordoen in de haarvaten van het eigen bedrijf.’ Daardoor duiken soms toch besmette pizza’s en lasagnes op in supermarkten, ondanks allerlei certificaten. ‘De systemen zijn dus niet sluitend.’

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen