Close menu
 
Favoriet Economie & Politiek

China zet prominent Bo Xilai uit Politburo

Bo Xilai
Bo Xilai Reuters

De hoge partijfunctionaris Bo Xilai is door de Communistische Partij van China uit het machtige Politburo gezet. Zijn vrouw is gearresteerd op verdenking van moord op een Brits staatsburger.

Gu Kailai, de vrouw van Bo wordt er samen met een lokale handlangster ‘ernstig van verdacht’ de Britse zakenman Neil Heywood te hebben vermoord. Heywood overleed in november vorig jaar in Chongqing. Dat meldt het officiële Chinese staatsbureau Xinhua News. China gaf eerder aan dat de Brit was overleden aan een alcoholvergiftiging.

Gu en haar huishoudster, Zhang Xiaoju, zijn overgedragen aan justitie op verdenking van moord’, aldus Xinhua. Bo is uit zijn partijfuncties gezet en wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij ‘ernstige overtredingen van de discipline’.

Zakelijke conflict

Gu Kailai en haar zoon kregen naar verluidt een zakelijk conflict, dat vervolgens uit de hand zou zijn gelopen. William Hague, de Britse minister van buitenlandse zaken, liet in een reactie weten dat hij het onderzoek naar de dood van Heywood verwelkomt.

Verwijdering uit het Politburo wordt vaak opgevolgd door detentie of gevangenisstraf. Van de laatste vier mannen die uit het Politburo werden gezet sinds 1989, kwamen er twee in de gevangenis terecht en kreeg er één huisarrest voor de rest van zijn leven.

De aftocht van Bo komt ongeveer een half jaar voor een belangrijk Partijcongres, waar een nieuwe generatie leiders zal worden aangewezen. Bo werd voordat hij in opspraak raakte gezien als een van de topkandidaten voor een plek in het allerhoogste bestuursorgaan van de Partij.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen