Close menu
 
Favoriet Economie & Politiek

Geithner waarschuwt verdeeld Europa

  • Martin Visser
Timothy Geithner
Timothy Geithner Reuters

De Amerikaanse minister van financiën Timothy Geithner heeft vrijdag scherp uitgehaald naar politici in de eurolanden. Volgens hem maken zij de crisis alleen maar erger door hun onderlinge onenigheid.

Hij zei dat tegenover verschillende internationale persbureaus na een overleg met de ministers van financiën van de eurozone in het Poolse Wroclaw.

'Niet de verdeeldheid over het bredere debat, over de strategie is zeer schadelijk voor Europa, maar het aanhoudende conflict tussen regeringen en de centrale bank. En je hebt ze allebei nodig om datgene te doen dat nodig is om een crisis op te lossen.'

Aanwezigheid uitzonderlijk

Het is zeer uitzonderlijk dat een Amerikaanse minister aanschuift bij een Europese vergadering. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurozone wilde niet zeggen waarover de eurolanden met Geithner spraken, wel dat een verhoging van het noodfonds niet ter sprake is gekomen.

'Overheden en centrale banken moet de catastrophale risico's uit de markten halen en loslippigheid over de ontmanteling van de euro-instutites voorkomen', aldus Geithner tegenover de pers.

Volgens Persbureau AP zei Geithner dat hij Europa niet de les wilde leren. Hij zei dat de Amerikanen zelf 'ook nog onze uitdagingen' hebben. 'Onze politiek is verschrikkelijk, misschien beroerder dan in veel delen van Europa'. In de VS woedt een hevige strijd tussen Democraten en Republieken over noodzakelijke bezuinigingen.

Weerstand binnen ECB

De ingrepen van de Europese Centrale Bank om de crisis te bezweren roepen vooral veel weerstand binnen de centrale bank zelf op. Onlangs kondigde ECB-bestuurder Jürgen Stark zijn vertrek aan, vermoedelijk omdat hij het niet eens is met het opkopen van Zuid-Europese staatsobligaties.

Geithner vindt dat Europa eensgezind de crisis te lijf moet gaan. 'We willen geen verzwakt Europa door een aanhoudende crisis, het is beter voor ons als Europa sterker is. We zullen alles blijven doen dat we kunnen om Europa te helpen deze uitdagingen aan te gaan.'

De Amerikaanse minister wilde niet bevestigen dat hij de eurolanden heeft opgeroepen het Europees noodfonds van € 440 mrd te vergroten. Al dagen circuleren er berichten dat dit Geitheners inzet zou zijn voor dit Europees overleg.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen