Close menu
 
Favoriet Economie & Politiek

Overleg over transactietaks muurvast

  • Martin Visser
Minister van Financiën Jan Kees de Jager Hollandse Hoogte

De Europese ministers van financiën zijn elkaar niet genaderd over de introductie van een financiële transactietaks.

Dat zei minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdagavond na afloop van een EU-beraad in Kopenhagen. 'Een compromis is nog heel ver weg', aldus de minister.

Onder meer Nederland en het Verenigd Koninkrijk verzetten zich tegen het voorstel van de Europese Commissie voor een belasting op aandelen, opties en derivaten.

Bijdrage

'We steunen wel de doelen', zegt De Jager. 'Ook wij wilen geld ophalen in de financiële sector als bijdrage voor het systeemrisico van de grote banken. En we willen de high frequency trading (flitshandel, red.) reguleren. Maar dit is geen efficiënte manier om dat te doen.'

Duitsland en Frankrijk zijn voorvechters van een transactietaks. Ze zijn bereid die desnoods alleen in de eurolanden in te voeren, maar de Duitse minister Wolfgang Schäuble zei deze week dat de taks kansloos is.

Alternatieven

De Deense minister Margrethe Vestager, die dit halfjaar voorzitter is, zei alternatieven voor de taks te zullen onderzoeken.  Daarbij wordt onder meer gekeken naar een financiële activiteitentaks, waarbij niet de handel zelf wordt belast maar de banken, en een zogeheten stamp duty, een aandelenbelasting naar Brits model.

De Jager ziet wel iets in beide varianten, waarbij hij een voorkeur heeft voor de financiële activiteitentaks omdat die het meeste lijkt op de bankenbelasting die Nederland al invoert. Hij vreest dat het moeilijk is om met de Britten tot een vergelijk te komen omdat die grote moeite hebben met een Europees gecoördineerde belasting. 'Het Verenigd Koninkrijk staat nog verder af van deze voorstellen dan wij.'

Meerjarenbegroting

Ook de besprekingen over de Europese meerjarenbegroting voor 2014 tot en met 2020 hebben nog geen resultaat opgeleverd. De Commissie stelt een zevenjarige begroting van € 1025 mrd voor. Negen lidstaten, waaronder Nederland, willen dat de begroting € 100 mrd lager wordt.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen