Close menu
 
Favoriet Economie & Politiek

Weer twijfels houdbaarheid schuld Spanje

  • Carel Grol
  • Jeroen Bos
Spanje
Reuters

Een inderhaast ingelaste miljardenbesparing heeft de markten er niet van kunnen overtuigen dat Spanje zich uit de crisis worstelt.

Dinsdag daalden in heel Europa de beurzen en stegen de rentes in Zuid-Europa vanwege de aanhoudende vrees dat Madrid niet kan voldoen aan zijn verplichtingen.

De Spaanse tienjaarsrente steeg 21 basispunten en kruipt richting de 6%. De rente staat inmiddels hoger dan voor het moment dat de Europese Centrale Bank (ECB) het financiële systeem lucht verschafte met twee miljardeninjecties.

Crisis

Spanje kampt met een recordwerkloosheid, een vastgoedcrisis en zwakke banken. Het land moet ongekend hard snijden in de uitgaven: bij de begroting voor dit jaar stond er aanvankelijk voor € 27 mrd aan bezuinigingen en lastenverzwaringen gepland. Dit paasweekeinde kwam daar nog eens € 10 mrd extra overheen.

Dat kon de markten evenwel niet geruststellen. ‘De aankondiging van de extra bezuinigingen door de Spaanse regering had misschien wel het tegenovergestelde effect’, aldus rentestrateeg Richard McGuire van Rabobank.

Beurzen onderuit

De AEX-index kende het grootste verlies in maanden en sloot dinsdag op het laagste punt van 2012. De Italiaanse beurs ging met 5% onderuit, terwijl de tienjaarsrente van dat land met 23 basispunten steeg naar 5,66%. In de zogeheten vlucht naar veiligheid daalde de vijfjaarsrente van Duitsland naar het laagste punt ooit.

In Zuid-Europa lijkt het effect van de Long Term Refinancing Operation (LTRO) nu helemaal verdampt. Op 21 december 2011 en 29 februari dit jaar pompte de ECB in totaal duizend miljard euro in de Europese banken, die van dat geld staatsobligaties kochten. Gevolg was dat de rentes van de probleemlanden Spanje en Italië daalden. Die daling is in het geval van Spanje volledig tenietgedaan, en voor Italië deels. Dinsdag steeg de Spaanse rente naar 5,94%.

Noodfonds

Griekenland, Ierland en Portugal klopten aan bij het noodfonds toen hun rentes boven de 7% uitkwamen. Op dat niveau is de schuld niet langer houdbaar .

Op 30 maart is in Kopenhagen besloten om het Europese noodfonds vergroten naar € 700 mrd. Sindsdien zijn de rentes van Spanje en Italië alleen maar verder opgelopen. Een Spaanse obligatieveiling slaagde vorige week maar amper. Dat maakt ook de beurzen nerveus. De aanloop naar het kwartaalcijferseizoen verloopt negatief: in de afgelopen vijftien handelsdagen sloot de AEX elf keer lager. Sinds de piek van 336 punten medio maart heeft de index 9% van zijn waarde ingeleverd.

‘De hamvraag is of Spanje straks ook een reddingspakket nodig heeft’, aldus chief investment officer Lars Dijkstra van Kempen Capital Management. Er is volgens hem veel aandacht voor de begrotingstekorten op de korte termijn, maar ‘te weinig voor de structurele hervormingen die op langere termijn de begrotingsproblemen oplossen en ook de economische groei bevorderen. ’

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen