Close menu
 
Favoriet Economie & Politiek

Verhoging btw niet populair in peiling

  • Erik Willems
De besprekingen tussen Rutte, Verhagen en Wilders vinden plaats in het Catshuis, de Haagse ambtswoning van de minister-president.
De besprekingen tussen Rutte, Verhagen en Wilders vinden plaats in het Catshuis, de Haagse ambtswoning van de minister-president. Hollandse Hoogte

Een verhoging van de btw-tarieven is niet populair bij Nederlandse kiezers. Ook bezuinigingen op het onderwijs en verhoging van het eigen risico in de gezondheidszorg stuiten op grote weerstand.

Dat blijkt zondag uit een opiniepeiling van Maurice de Hond.

Van de ondervraagden zegt 63% 'absoluut tegen' tegen een verhoging van het lage btw-tarief, voor elementaire levensbehoeften als brood, te zijn. Ook het opschroeven van het hoge btw-tarief kan op veel tegenstand rekenen: meer dan de helft van de deelnemers is tegen.

Het kabinet van VVD en CDA zoekt met gedoogpartner PVV al vier weken naar minstens €10 mrd aan structurele bezuinigingen. Een btw-verhoging van zowel het lage als het hoge tarief ligt nadrukkelijk op de onderhandelingstafel. Het lage tarief zou van 6% naar 7% moeten gaan en het hoge tarief van 19% naar 20%. Het eerste levert €0,7 mrd per jaar op, het laatste nog eens €2 mrd.

Andere maatregelen

Bezuinigingen in het onderwijs blijken het minst populair. Van de ondervraagden zegt 77% niets in deze maatregel te zien. Ook een verhoging van het eigen risico in de zorg (72%) en het verhogen van de accijns op benzine (63%) kunnen rekenen op weerstand.

Een maatregel die in de peiling op meer steun kan rekenen is de verlaging van de uitkeringshoogte van de Werkloosheidwet van 75% naar 70%. Twee derde zegt deze maatregel te steunen. Ditzelfde geldt voor het bevriezen van alle salarissen in het bedrijfsleven met een loonwet.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen