Close menu
 
Favoriet Economie & Politiek

Tekort kost Hongarije €495 mln EU-geld

  • Diederik Toet
Hongarije
Reuters

De Europese Commissie houdt volgend jaar €495 mln in op de EU-uitkeringen aan Hongarije, als het land niet alsnog het buitensporige tekort op zijn begroting corrigeert.

Het is de eerste keer dat een EU-land een dergelijke aanzegging krijgt. De straf komt overeen met 0,5% van het Hongaarse bruto binnenlands product en wordt verrekend via het EU-Cohesiefonds.

Aanmoediging

Olli Rehn, commissaris voor economische en monetaire zaken en de euro, spreekt van ‘een aanmoediging’ aan de regering in Boedapest om orde op zaken te stellen.

Hoewel het land zegt een overschot van 3,5% op zijn begroting 2011 te hebben geboekt, komt dat volgens de Commissie door eenmalige maatregelen zoals de confiscatie van pensioengelden. Het structurele tekort is zo’n 6% van het bbp, het dubbele van de vereiste 3%.

Buitensporig

Hongarije heeft al sinds zijn toetreding tot de EU in 2004 een buitensporig tekort en kreeg in totaal drie jaar uitstel om dat te corrigeren. In 2011 moest het land voldoen aan de eis. De commissie verwacht in 2012 op basis van het huidige beleid een nieuw Hongaars begrotingstekort. Volgend jaar zou het zelfs weer boven de 3%-grenswaarde uitkomen.

De ministers van financiën van de EU stelden in januari op voorstel van de Commissie al vast dat Hongarije in gebreke is gebleven na de aanbeveling uit 2009. Het land heeft nu nog tot 1 januari 2013 om corrigerende maatregelen te nemen, omdat het geen euroland is. Bij eurolanden treden de sancties onmiddellijk in.

Mogelijkheden

De regering van Viktor Orban is inmiddels naarstig op zoek naar mogelijkheden om inkomsten te verhogen en uitgaven te verlagen om de EU-gelden alsnog veilig te stellen.

Zo zouden de uitgaven voor medicijnen drastisch moeten worden verlaagd. Ook de subsidies voor openbaar vervoer gaan omlaag. Verder zijn de bestellingen van auto’s en apparatuur voor de overheid bevroren, zo blijkt uit een officiële regeringsmededeling.

Speciale belastingen

Volgens Boedapest wordt het tekort dankzij structurele maatregelen nu verlaagd tot 2,5% dit jaar en 2,2% volgend jaar. Dan lopen ook de speciale belastingen op energie, detailhandelsverkopen en telecommunicatie af.

Rehn zei woensdag in Brussel dat hij en zijn diensten nog geen definitieve en overtuigende maatregelen hebben gezien, die de Commissie op andere gedachten konden brengen.

Steunpakket

Hongarije wil zo snel mogelijk met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de EU om de tafel voor een steunpakket, maar heeft nog niet voldaan aan de voorwaarden.

Het land dreigt door de Europese Commissie te worden aangeklaagd bij het EU-hof omdat er onder andere twijfels zijn over de onafhankelijkheid van het monetaire toezicht.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen