Close menu
 
Favoriet Ondernemen

DNB verbood fusie Friesland en NIBC

  • Pieter Couwenbergh
  • Cor de Horde
Hollandse Hoogte

De Nederlandsche Bank heeft een stokje gestoken voor een fusie tussen de Haagse bank NIBC en de Friesland Bank.

De Nederlandsche Bank heeft een stokje gestoken voor een fusie tussen de Haagse bank NIBC en de Friesland Bank. Dat melden diverse betrokkenen. De regionale bank kondigde eerder deze week aan samen te gaan met de Rabobank. Door die overname verdwijnt de merknaam en verdwijnt ook een partij die voor concurrentie zorgde.

Gesprekken afgebroken

De twee kleinere banken zijn eind vorig jaar het gesprek aangegaan nadat bestuur en commissarissen van Friesland Bank hadden geconstateerd dat zelfstandigheid geen optie meer was. Toen de gesprekken de verkennende fase waren gepasseerd en er gesproken werd over waarderingen, heeft de directie van Friesland Bank contact gezocht met de toezichthouder. Die heeft daarop laten weten dat een ­fusie met NIBC niet de meest duurzame oplossing is. Daarop zijn de gesprekken afgebroken.

Friesland Bank stevende af op een monsterverlies van mogelijk meer dan € 150 mln. Dat is zeer veel voor een bankje met een ­balanstotaal van € 11 mrd, maar slechts een schrammetje voor de Rabobank met een balanstotaal van € 731 mrd.

Duurzaamheid

NIBC, voorheen een zuivere zakenbank, heeft twee jaar geleden de strategie omgegooid. Er is een retailbank (internetsparen) bijgekomen. De Haagse bank wil de consumententak verder uitbouwen. Friesland Bank heeft een klein kantorennetwerk in Nederland en een compleet assortiment aan retailproducten dat verder gaat dan spaarrekeningen en ­hypotheken. NIBC is met een ­balans van € 28 mrd ongeveer 2,5 keer zo groot als de Friese bank.

‘DNB heeft geoordeeld dat als Friesland Bank toch haar zelfstandigheid wilde opgeven, een samengaan met NIBC niet het meest stevige fundament voor een duurzaam bedrijfsmodel is’, zegt een betrokkene. DNB wil niet reageren, maar in interviews heeft toezichtsdirecteur Jan Sijbrand eerder aangegeven bij banken vooral te kijken naar de duurzaamheid van het verdienmodel, de financiering en het risicomodel.

Krachten bundelen

Zowel NIBC als Friesland Bank leunt op relatief dure financiering van nieuwe spaarders, en heeft grote moeite om geld op te halen op de kapitaalmarkten. Daar komt bij dat DNB door de crisis van 2008 en het debacle bij DSB veel meer op zeker koerst met de bank­sector.

Al jaren zijn er initiatieven van kleinere banken om de krachten te bundelen tegenover de grootbanken. Zo heeft SNS in 2008 gepraat met Van Lanschot en Friesland Bank. Die gesprekken liepen spaak omdat de laatste twee destijds liever zelfstandig bleven.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen