Close menu
 
Favoriet Ondernemen

Lamme helpt blinde in boekhandel

  • Ton Olde Monnikhof
Boekhandel
Colourbox

Tweedehands boekhandel De Slegte is misschien de reddingsboei voor Selexyz. Het familiebedrijf heeft zo zijn eigen problemen.

Familiebijeenkomsten moeten de afgelopen jaren voor Jan Bernard (1961), eigenaar van de tweedehands boekhandelsketen, een gruwel zijn geweest. Telkens weer die smeekbede aan zijn moeder Clasina en zus Ingrid of de huurprijs voor de winkels omlaag kan, zodat de verkoop van tweedehands boeken weer een echt profijtelijke handel kan worden.

Gedeelde smart is halve smart

Steeds kreeg hij nul op het rekest van zijn naaste familieleden, die eigenaar zijn van het vastgoed waarin De Slegte zijn winkels heeft. Die liggen vaak op toplocaties als de Kalverstraat in Amsterdam. De huur is navenant. Jan Bernard moet gewoon marktconforme huren betalen en krijgt geen familiekorting.

Jan Bernard, van de derde generatie De Slegte, kan zich misschien dit jaar deze gang naar Canossa besparen. Vooropgesteld dat er een deal komt met Selexyz. Net als De Slegte zit ook deze boekhandelsketen op te dure locaties. Gedeelde (huur)smart is halve smart, is de bindende gedachte.

Winst uitbouwen

Nog geen twee jaar geleden zocht De Slegte vergeefs naar een koper. De holding had een negatief eigen vermogen. Onder Ron Mulders, die werd aangetrokken om orde op zaken te stellen, maken de winkels weer een bescheiden winst. Aan diens opvolger Jan Kooiker (ex-Ahold en NS-dochter Servex) de taak de winst uit te bouwen. Nog steeds moet De Slegte heel veel nieuwe boeken en tweedehands boeken verkopen om de huurlast dragelijk te maken.

Jan de Slegte (1899-1961) stak begin vorige eeuw gaslampen aan in Rotterdam. Hij begon een boekenstalletje op de markt, toen de gemeente overstapte op elektrische verlichting. Zoon John (1927-2004) zorgde voor expansie.

Geen winkels nodig op dure locaties

Zoals vaker bij familiebedrijven gaat het mis bij de derde generatie. Als Jan Bernard in 1996 het rijk alleen krijgt, laat hij, heel bijdetijds, een website bouwen, maar koopt ook concurrent De Witte Boekenhal voor de hoofdprijs, en bouwt een duur distributiecentrum. Het gevolg: verliezen lopen op, vestigingen moeten gesloten. Huisbankier ING krijgt pas weer vertrouwen in een goede afloop als de eigenaar privékapitaal in het bedrijf steekt.

Boeken blijven gelezen worden, maar is dat genoeg voor De Slegte? Mensen verkopen oude boeken op Marktplaats of eBay. Concurrent Bol.com heeft geen winkels nodig op dure locaties.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen