Close menu
 
Favoriet Ondernemen

Airbus en Boeing strijden om megaorder American Air

  • Erik Verheggen
Airbus a320
Airbus a320 Reuters

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines is in onderhandeling met Airbus en Boeing over een bestelling van € 10,5 mrd. De vliegmaatschappij wil 38% van zijn vloot vervangen.

Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal donderdag op basis van bronnen die kennis hebben van de onderhandelingen. American Air wil ten minste 250 nieuwe vliegtuigen bestellen. Dat is een van de grootste orders uit de luchtvaartgeschiedenis. Het bedrijf zou een keuze maken tussen de A320 van Airbus en de Boeing 737.

Amerikaanse markt

Het is het Franse Airbus er veel aan gelegen de strijd met Boeing om de gunst van American Airlines te winnen. De fabrikant probeert al jaren voet aan de grond te krijgen op de Amerikaanse markt, die sterk gedomineerd wordt door Boeing.

De vloot van American Airlines, de derde grootste luchtvaartmaatschappij in de wereld, bestaat nu volledig uit toestellen van Boeing. Met de nieuwe bestelling zou American 220 toestellen van het type MD-80 en een aantal Boeing 757’s willen vervangen. Een aanzienlijk deel van die vliegtuigen is meer dan 20 jaar oud.

A320neo

Airbus’ nieuwe A320neo, een versie van de A320 met een 15% lager brandstofverbruik, stond vorige week al sterk in de belangstelling op de luchtvaartshow in Parijs. Met het nieuwe toestel voert de vliegtuigbouwer uit Toulouse de druk op Boeing steeds verder op. De vraag is of de Amerikaanse fabrikant met een nieuwe motor voor de 737 komt of een compleet nieuw toestel gaat ontwikkelen.

Volgens The Wall Street Journal sloot American Airlines enkele weken geleden al een voorlopige overeenkomst met Airbus, zonder Boeing daarover in te lichten. Met die overeenkomst is de vliegmaatschappij daarna naar Boeing gegaan om te onderhandelen over een tegenbod. De overeenkomst zou nog deze zomer getekend moeten worden.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen