Close menu
 
Favoriet Ondernemen

Opgejaagd TNT Express trekt zich terug in Europa

  • Jeroen Molenaar
TNT

Europa’s grootste expressbedrijf, dat vorige week een overnamebod van zijn veel grotere Amerikaanse rivaal UPS afsloeg, trekt zich terug op zijn eigen continent.

TNT Express gaat op zoek naar partners voor zijn activiteiten in Brazilië en China en wil op zijn intercontinentale verkeer samenwerken met luchtvaartmaatschappijen. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. Voor Brazilië en China staan ‘alle opties open’, aldus financieel directeur Bernard Bot.

UPS

Het besluit van TNT Express om zich volledig op het continent te gaan richten, komt enkele dagen nadat Europa’s grootste expressbedrijf een overnamebod van zijn veel grotere Amerikaanse rivaal UPS afsloeg. Mede door nieuwe afschrijvingen op Brazilië kwam er over 2011 een verlies uit de bus van €270 mln.

‘Het persbericht van vandaag laat duidelijk zien dat de waarde van het bedrijf buiten Europa erg mager is’, aldus analisten van SNS Securities in een eerste reactie.

Biedingstrijd

In de ochtendhandel daalde TNT Express met 2,7% naar €9,90. Daarmee noteert het aandeel nog steeds boven het bod van UPS van €9, dat door TNT Express is afgewezen. Beleggers gokken erop dat een andere rivaal, FedEx, zich zal laten verleiden tot een biedingstrijd om TNT Express.

Beleggers en analisten houden er al jaren rekening meer dat vooral de Amerikaanse expressbedrijven het grote Europese netwerk van TNT Express aan hun eigen nationale en internationale netwerken willen koppelen. Met €4,5 mrd aan revenue was Europa in 2011 goed voor twee derde van de groepsomzet van TNT Express. Een bedrijfsresultaat van € 356 mln was echter niet genoeg om TNT Express voor een jaarverlies te behoeden.

Flinke klappen

Na jaren van speculatie, was het weinig verrassend dat vorige week bekend werd dat UPS geïnteresseerd is in een overname van zijn Europese concurrent. UPS kwam in actie, nadat het aandeel TNT Express vorig jaar flinke klappen moest incasseren.

Onder druk van activistische aandeelhouders, besloot moederbedrijf PostNL vorig jaar om de expresstak af te splitsen en apart naar de beurs te brengen. Onverwachte verliezen in Brazilië, waar TNT Express grote klanten verloor, en een verlaging van de winstverwachting voor Europa, duwden de koers van het aandeel in 2011 naar beneden.

Lek boven

Desondanks bleef TNT Express tot eind vorig jaar vasthouden aan zijn strategie om te groeien in opkomende landen. China zou, door de vele investeringen die moesten worden gedaan, pas volgend jaar winstgevend zijn. In Brazilië, waar het voormalige TNT vijf jaar geleden marktleider Mercurio overnam, hoopte TNT Express dit jaar het lek boven te krijgen.

‘Het management gooit de handdoek veel te snel in de ring’, aldus een analist van Kepler Capital Markets. ‘Met een aandeel van 20% in Brazilië in een zeer gefragmenteerde markt, moet het mogelijk zijn om toch een degelijke marge te maken.’

Marge denkt TNT Express voortaan te gaan maken in Europa. Mede door kostenbesparingen moet het bedrijfsresultaat op de middellange termijn naar 10% tot 11% van de omzet. Eind vorig jaar kwam deze operationele marge uit op 8,4%. Dat is in lijn met eerdere verwachtingen.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen