Close menu
 
Favoriet Ondernemen

'Serieuze interesse in NedCar'

  • Tjabel Daling
NedCar

Twee partijen hebben serieuze interesse in een doorstart van NedCar. Dat zegt FNV Bondgenoten. Het Japanse autoconcern Mitsubishi wil de zoektocht naar overnamekandidaten intensiveren en tegelijk onderhandelen over een sociaal plan.

Dat hebben de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie vrijdagmiddag bekendgemaakt. De onderhandelingen over een nieuw sociaal plan zullen naar verwachting op korte termijn starten.

Twee partijen hebben interesse in NedCar

Bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten verklaart vrijdagmiddag tegenover Het Financieele Dagblad dat twee partijen ‘serieuze interesse’ hebben in een doorstart van NedCar. Het gaat volgens hem om een Chinese en een Europese partij. ‘Er vinden gesprekken op drie niveaus plaats: met NedCar, met moeder Mitsubishi en met het ministerie van Economische Zaken. Dat geeft hoop, maar natuurlijk zijn er geen garanties op succes.’

Naar aanleiding van het bezoek van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie eerder deze week aan Mitsubishi in Tokio voerden de directie van NedCar en de vakbonden vrijdagmorgen overleg. Vanmiddag heeft de directie van de autofabriek het personeel van NedCar over het bezoek van Verhagen bijgepraat.

Positieve reacties

De vakbonden reageren positief op de toezeggingen die president Osamu Masuko van Mitsubishi deze week aan Verhagen heeft gedaan. Masuko zegde eerder deze week Verhagen toe dat Mitsubishi de zoektocht naar een mogelijke kandidaat voor een eventuele doorstart van NedCar wil intensiveren en daarvoor drie maanden de tijd wil nemen. Mitsubishi gaat bovendien een topfunctionaris toevoegen aan de bestaande taskforce die een overnamekandidaat zoekt.

Ook heeft Masuko de minister op het hart gedrukt dat Mitsubishi zijn verantwoordelijkheid jegens het personeel van NedCar zal nakomen als er geen nieuwe investeerder wordt gevonden. Tot voor kort was Mitsubishi nog van mening om eerst een investeerder voor NedCar te zoeken en vervolgens pas na drie maanden te onderhandelen over een sociaal plan. Maar de Japanners hebben deze week toegezegd dat traject gelijktijdig te zullen bewandelen. De met minister Verhagen gemaakte afspraken staan ook op papier en dat is voor de bonden een positief gegeven.

Stap in goede richting

‘De toezegging dat Mitsubishi zijn verantwoordelijkheid en verplichtingen voor het personeel zal nakomen, is een stap in de goede richting voor een sociaal plan voor het personeel’, reageert bestuurder Suat Koetloe van de Unie opgetogen.

‘Wij voelen ons nu weer serieus genomen door de top van Mitsubishi en nu ligt de weg open naar onderhandelingen’, reageert bestuurder Jean-Marie Severijns van CNV Vakmensen. ‘Er is beweging op voor ons belangrijke punten. Dat is voor verdere besprekingen cruciaal.’

Nog twee vakbondseisen

Voordat de onderhandelingen over een nieuwe sociaal plan kunnen beginnen, moet Mitsubishi nog wel voldoen aan twee voorwaarden, vinden de bonden. De onderhandelaar moet namens het Japanse concern een ‘volledig mandaat’ krijgen van Mitsubishi en de Japanners moeten ook nog schriftelijke garanties afgeven, dat er genoeg geld is voor een sociaal plan. Die schriftelijke garanties zijn nog niet afgegeven.

Volgens CNV Vakmensen heeft de directie van NedCar de bonden vrijdag ook duidelijk gemaakt niet over een sociaal plan te gaan onderhandelen als de directie geen volledig mandaat krijgt van Misubishi. Als half maart nog niet aan de twee overgebleven eisen van de bonden is voldaan, vaardigen ze een ultimatum uit. ‘In dat geval sluiten we acties zeker niet uit’, zegt bestuurder Henk van Rees van FNV Bondgenoten.

Begin maart overleg Mitsubishi en ministerie

Voorzitter Hiroshi Harunari van de Raad van Commissarissen van NedCar en verantwoordelijk voor de activiteiten van Mitsubishi in Europa komt begin maart naar Den Haag om opnieuw te overleggen over de toekomst van NedCar. Hij heeft dan een onderhoud met topambtenaar Chris Buijink, secretaris-generaal van EL & I.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen