Close menu
 
Favoriet Ondernemen

Redding van Helianthos draait uit op mislukking

  • Gijs den Brinker
De fabricage van zonnefolie Dijkstra

De laatste poging om het Arnhemse zonnefoliebedrijf Helianthos te redden is mislukt. Een burgerinitiatief is er niet in geslaagd om voldoende investeerders te vinden.

De verlieslatende dochter van energiebedrijf Nuon zal half april worden geveild. Naar verluidt is het bedrijf Solmateq uit Qatar bereid voor €3,5 mln de patenten over te nemen.

‘Het bleek onmogelijk om tijdig voldoende investeerders te vinden’, zegt Matthijs Hisschemoller, medeoprichter van het Burgerinitiatief Helianthos. Om de productie op bescheiden schaal overeind te houden was €28 mln nodig. ‘Het probleem zou zijn opgelost als er nog één belegger met €5 mln naar voren was gestapt.’

Slachting

In de solarsector is een slachting gaande onder producenten sinds China zich enkele jaren geleden op de sector heeft gestort. De prijs van zonnecellen en -panelen is daardoor gekelderd. In Nederland zit panelenproducent Scheuten sinds twee weken in surseance en wankelt installateur Solar Total. Cellenproducent Solland kon alleen overleven door dit jaar de bulk van de activiteiten af te stoten.

Volgens de initiatiefnemers van het reddingsplan was Helianthos evenwel immuun voor de ‘Chinese dumping’, omdat het bedrijf een ander marktsegment bedient. Zo is zonnefolie geschikt voor platte daken, die niet het gewicht van zwaardere panelen aankunnen.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen