Close menu
 
Favoriet Ondernemen

Heineken sluist geld van Griekenland naar VS

Flesjes Heineken Reuters

Multinationals maken zich grote zorgen over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone. Heineken heeft uit voorzorg zijn overtollige kasgeld uit het land weggehaald.

Bierbrouwer Heineken gaat er vooralsnog van uit dat Griekenland gewoon lid van de eurozone blijft. Maar het valt niet te ontkennen dat de spanningen binnen de eurozone hoog oplopen, zegt een woordvoerder. Heineken moet zich dan ook voorbereiden op een eventuele Griekse exit. Om die reden heeft het bedrijf zijn overtollige kasgeld zo veel mogelijk uit het land weggesluisd.

‘We proberen onze risico’s zo veel mogelijk te verkleinen’, aldus de zegsman. ‘We willen niet te veel exposure in landen die als risicovol worden gezien.’ Daarbij benadrukt hij dat Heineken Griekenland niet opgeeft. ‘We zijn er marktleider en investeren er nog altijd volop.

Dollars

Heineken parkeert het geld zo veel mogelijk buiten de euro in Amerikaanse dollars en ook wel in Britse ponden. Daarmee is het niet het enige bedrijf dat een terugtrekkende beweging maakt. Ook drankbedrijf Diageo en farmaceut GlaxoSmithKline zouden dergelijke stappen zetten. Ze vrezen bovenal dat ze hun geld niet meer naar zich toe kunnen halen als Griekenland uit de euro stapt of de muntunie verder uit elkaar valt en landen allerlei kapitaalrestricties invoeren.

Volgens The Wall Street Journal adviseert consultant Roland Berger zijn klanten inmiddels om in nieuwe contracten clausules op te nemen waarin staat in welke munteenheid betaald zal worden in het geval Griekenland de eurozone verlaat.

Depreciatie

Bedrijven die geld wegsluizen uit de eurozone in de richting van een Amerikaanse veilige haven dragen bij aan de depreciatie van de euro. Sinds eind april heeft de eenheidsmunt al 7% van zijn waarde verloren tegenover de dollar. Gisteren daalde de munt tot juist onder de $ 1,23, negen dollarcent onder het niveau van eind april. In dit tempo duurt het nog tweeënhalve maand voordat de euro evenveel waard is als de dollar.

De kans op pariteit wordt door valutastrategen en analisten steeds groter ingeschat. Voorwaarde is wel dat de Griekse kiezer op 17 juni tegen Europa stemt, waarna het land uit de eurozone gedwongen wordt. In dat geval kan er zo 25 cent van de wisselkoers af, denkt marktvorser Paul Robinson van Barclays. Daarbij benadrukt hij dat de euro sowieso te duur is — ook als de muntunie intact blijft — en slechts kan verzwakken. Bij BNP Paribas zitten ze op dezelfde lijn.

Tegenover de yen, een andere veilige haven, is de euro gisteren overigens voor de negende achtereenvolgende handelsdag in waarde gedaald. Voor een euro werd ¥ 96,96 neergelegd. Zo zwak is de munt sinds november 2000 niet meer geweest. In Tokio hinten beleidsmakers reeds op interventies op de valutamarkt. Voor Japanse bedrijven wordt het immers steeds lastiger concurreren.

Bron: FD
 
Reageer als eerste op dit bericht!

Bel gratis met 0800 - 666 666 7 voor hulp met inloggen