Sandra Olsthoorn
Amsterdam
Medisch specialisten van de Noordwest Ziekenhuisgroep gaan zelf de verbouwing en uitbreiding van een polikliniek financieren. Meestal wordt zo’n investering door ziekenhuizen gedaan, doorgaans met hulp van de bank.
Het gezamenlijke bedrijf van de 170 vrijgevestigde artsen van de ziekenhuisgroep, Medisch Specialisten Noord West (MSNW), investeert zo’n € 1 mln in het opschalen van een polikliniek in Schagen. Zo moeten patiënten sneller terechtkunnen voor onderzoek naar darmkanker, waar nu — als gevolg van het nationale bevolkingsonderzoek — stevige wachtlijsten voor zijn.
‘Voor het ziekenhuis is het prettig dat het financieel minder wordt belast dan als het de uitbreiding zelf — of met behulp van de bank — had moeten betalen’, zegt algemeen directeur Marion Gout-van Sinderen van MSNW. Het specialistenbedrijf ontvangt een ‘net’ rendement op de financiering, dat jaarlijks wordt uitgekeerd. ‘Verdeeld over 170 artsen gaat dat niet om een heel hoog bedrag per persoon, maar we hopen dat dit wel het enthousiasme aanwakkert om dit in de toekomst vaker te doen.’
De verwachting is dat dit soort investeringen in de toekomst vaker zal voorkomen. Sinds 2015 stelt de Belastingdienst als voorwaarde dat artsen die als zelfstandige aangemerkt willen blijven, ook substantiële investeringen doen — en dus financiële risico’s nemen.
In de meeste ziekenhuizen hebben artsen zich afgelopen jaar verenigd in zogeheten medisch-specialistische bedrijven (msb’s) om zo hun fiscale ondernemersstatus zeker te stellen. Maar tot massale en betekenisvolle investeringen van deze bedrijven lijkt het tot nog toe niet te zijn gekomen.
Een uitzondering is het Bredase Amphia-ziekenhuis, waar de medisch specialisten een achtergestelde lening hebben gegeven van € 2 mln voor nieuwbouw. Dat is echter minder risicovol dan een investering als die in Noord-Holland Noord, zonder garantie op terugverdienen van het geld.
Een investering vinden waar alle artsen zich in konden vinden, was nog ‘een hele klus’, vertelt Gout-van Sinderen. Wat heeft geholpen is dat er maar één artsenbedrijf in de Noordwest Ziekenhuisgroep is, denkt ze. In veel andere ziekenhuizen zijn twee, drie of soms zelfs nog meer msb’s actief. ‘Het overleg met het ziekenhuisbestuur en tussen artsen gaat een stuk makkelijker als er één aanspreekpunt is. Met meerdere msb’s was dit waarschijnlijk niet gelukt.’