
Nederland pleit voor nieuwe Europese sancties tegen het militaire regime van Myanmar. Dat zei minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dinsdag in reactie op de staatsgreep die de legertop van Myanmar maandag heeft gepleegd.
Kaag pleit vooral voor persoonsgerichte sancties, en ze wil dat twee grote bedrijfsconglomeraten die verbonden zijn aan het leger worden aangepakt. Volgens Kaag zijn de bedrijven 'hun machtsbasis en financieringsbasis'. Nederland wilde de bedrijven twee jaar geleden al sancties opleggen, maar stuitte toen op te veel weerstand in de EU.
Internationale druk
Kaag zegt dat sancties nu 'een van de weinige middelen' zijn die het Westen heeft om druk uit te oefenen op het land. Ze zegt dat Nederland op zichzelf te weinig kan uitrichten, hoewel ze wel heeft gekeken of de samenwerkingsprogramma's met Myanmar kunnen worden opgeschort. 'Maar dan raken we de bevolking en dat is het laatste dat we willen, want we moeten de militairen bereiken.'
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is het met Kaag eens. 'De machtshebbers moeten worden getroffen, en niet de gewone man en vrouw.' Hij zei tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer dat hij de ambassadeur van Myanmar op het matje gaat roepen. Blok vindt dat de macht weer moet worden teruggegeven aan het parlement.
Ook vanuit andere westerse landen is afkeurend gereageerd op de coup. De kersverse Amerikaanse president Joe Biden dreigt ook met het herinvoeren van sancties tegen het leger. De Verenigde Naties maken zich ook zorgen. De VN-Veiligheidsraad komt naar verwachting dinsdag nog bijeen in een spoedsessie om over de situatie te praten.
Genocide op Rohingya
Blok meldde in de Kamer zich te willen blijven inzetten voor het lot van de Rohingya, de moslim-minderheid in Myanmar. Ook benadrukte Blok dat Nederland en Canada de al langere tijd lopende rechtszaak steunen die Gambia bij het Internationaal Gerechtshof heeft aangespannen tegen Myanmar vanwege genocide op de Rohingya.
Vanaf september 2016 heeft het land systematisch gewerkt aan de vernietiging van deze islamitische minderheidsgroep in het land. Dat gebeurde door massamoord, seksueel geweld en het platbranden van hun dorpen. Die misdaden duren nog steeds voort, bleek vorig jaar uit een rapport dat de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.
Locatie regeringsleider onduidelijk
Overigens is nog steeds niets bekend over de verblijfslocatie van de gevangengenomen regeringsleider Aung San Suu Kyi. Haar partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), eist dat het leger haar per direct vrijlaat en haar democratisch verkregen macht erkent. Maar het leger denkt dat er is gefraudeerd bij de verkiezingen; daarom heeft het de macht overgenomen. Volgens de kiescommissie is echter geen sprake van grootschalige fraude.
Naast Aung San Suu Kyi zitten nog zo'n vierhonderd parlementsleden vast. Zij waren in de hoofdstad van Myanmar aanwezig voor de installatie van het nieuwe parlement, die maandag plaats zou vinden. Het is wel duidelijk waar zij zijn, namelijk in hun overheidsappartementen. Ze kunnen met elkaar en hun achterban communiceren maar mogen de panden niet uit.
Protesten
Intussen wordt in Myanmar luid geprotesteerd tegen de coup, blijkt uit berichten en filmpjes op social media. In de grootste stad van het land, Yangon, slaan demonstranten met lepels op pannen en wordt door automobilisten veel getoeterd.
De luchthaven van Yangon is dinsdag gesloten. De manager van het vliegveld zegt dat dat tot mei ook zo blijft. De nationale luchtvaartmaatschappij schreef op Facebook echter vanaf 4 februari weer volgens schema vluchten uit te voeren, zowel binnenlandse als internationale.