De redactie van Het Financieele Dagblad draagt voor deze inhoud geen verantwoordelijkheid.
Impactbeleggen: op weg naar een betere wereld
Als belegger bijdragen aan een betere wereld, wie wil dat nu niet? Maar voor welke vorm van beleggen moet je kiezen als je duurzaamheid belangrijk vindt – en hoe zit het met het rendement? Judith Sanders, duurzaam beleggingsstrateeg bij ABN AMRO, over impactbeleggen versus ESG-beleggen. ABN AMRO heeft in mei het Impact Fondsen Mandaat gelanceerd voor alle Vermogensbeheerklanten, nadat het in 2019 als een van de eerste banken een Impactmandaat introduceerde voor klanten met een vermogen vanaf 2,5 miljoen euro.
Steeds meer mensen willen graag duurzaam beleggen. Maar wat houdt dat precies in? Het antwoord op die vraag is de afgelopen jaren flink veranderd. Voorheen mocht iedereen zelf bepalen wat zij verstonden onder duurzaam beleggen, maar door Europese regelgeving kan dat niet meer. De criteria zijn nu dat een belegging alleen duurzaam mag worden genoemd als deze bijdraagt aan een milieu- of sociale doelstelling én geen negatieve gevolgen heeft voor andere milieu- of sociale doelstellingen. Bovendien moet het bedrijf dat de investering heeft uitgegeven op verantwoorde wijze worden bestuurd. Als duurzame belegger krijg je nu te maken met begrippen als ESG en impactbeleggen. Vooral dat laatste is in opkomst – maar wat is het verschil nu precies met ESG-beleggen?
Milieu, maatschappij en bestuur
De afkorting ESG staat voor environmental, social en governance. Bij het beoordelen van de ESG-prestaties van een bedrijf kijk je dus hoe ze het doen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur. Bij milieu kun je bijvoorbeeld denken aan energiebesparing, het gebruik van duurzame alternatieven en vervoer. Het sociaal-maatschappelijke aspect wordt steeds belangrijker. Zeker in de coronatijd zijn we ons meer bewust geworden van het belang van een veilige en gezonde werkomgeving. In de samenleving wordt de roep om gelijkheid ook steeds groter: niet alleen gendergelijkheid, maar ook gelijkheid op basis van geloofsovertuiging of cultuur. Bedrijven die daar beleid op hebben en goed op scoren worden meer gewaardeerd als werkgever én als investering. Ook wat het bestuur van een onderneming betreft zie je hoe de maatschappij is veranderd. Er wordt sterk gekeken naar de manier waarop een bedrijf wordt geleid. Dan gaat het over de beloning van het bestuur, exorbitante beloningen, maar ook over transparantie. Bij ESG-beleggen is het belangrijk hoe bedrijven omgaan met die duurzaamheidsfactoren. Een bedrijf wordt opgenomen als ESG-belegging wanneer het voldoet aan een aantal duurzaamheidscriteria maar (nog) niet álle criteria waaraan een als duurzame belegging gekwalificeerde belegging moet voldoen. Daarnaast zijn bepaalde activiteiten en ondernemingen uitgesloten, bijvoorbeeld bedrijven die controversiële wapens maken of tabak produceren.
Judith Sanders is duurzaam beleggingsstrateeg bij ABN AMRO.
Meetbare impact
Impactbeleggen gaat nog een stapje verder. Daarvoor gelden dezelfde uitsluitingscriteria en beoordeel je bedrijven ook op duurzaamheidscriteria. Maar daar komt bij dat ze een positieve bijdrage leveren aan het milieu en/of de maatschappij. Deze impact is meetbaar. Als we bij ABN AMRO beoordelen of een bepaald bedrijf wel of niet onder impactbeleggen valt, is het dus belangrijk om zoveel mogelijk data binnen te krijgen om daar een analyse van te maken. Zo kun je een weloverwogen besluit nemen. Bij de beoordeling van een bedrijf wordt gekeken welk deel van de omzet wordt behaald uit activiteiten die een positieve bijdrage leveren. Daarnaast wordt gekeken naar welk deel een negatieve impact heeft. De uitkomst van de som moet positief zijn op het vlak van impact. Pas dan kunnen we spreken van impactbeleggen. Een zorgverzekeraar die al zijn processen op orde heeft, valt niet meteen onder impactbeleggen. Maar dit kan wel het geval zijn als het bijvoorbeeld een Amerikaanse zorgverzekeraar is die zijn processen op orde heeft en ook nog eens meewerkt aan speciale programma’s als Medicare of Medicaid, die de toegang tot gezondheidszorg voor bepaalde bevolkingsgroepen verbeteren. Dat is een positieve impact.
Een ander voorbeeld: telecom is in Europa over het algemeen niet impactvol, maar in ontwikkelingslanden kan een telefoonmaatschappij een heel belangrijke rol spelen in de samenleving – om mensen toegang te geven tot gezondheidszorg of werk bijvoorbeeld.
Duurzaam en verduurzamen
Het mooie van impactbeleggen is dat je als belegger meer inzicht hebt in wat je daadwerkelijk bijdraagt. Is impactbeleggen dan per definitie beter dan ESG-beleggen? Wat mij betreft niet. Want naast duurzaam zijn, is ook verduurzamen belangrijk. Daarbij heb je de bedrijven nodig die zich aan het verbeteren zijn, maar nog niet onder impactbeleggen vallen.
‘Het is vaak voor bedrijven een grote stap om volledig duurzaam te worden én ook nog eens positieve impact te maken’
Judith Sanders, duurzaam beleggingsstrateeg bij ABN AMRO
Neem bijvoorbeeld een groot supermarktbedrijf dat al veel processen op ESG-niveau op orde heeft. Maar het verkoopt naast gezonde producten ook nog steeds tabak en alcohol. Als je dat tegen elkaar afzet, komt er een som uit die niet positief is. Maar zo’n bedrijf neemt de duurzaamheidscriteria wel serieus en is vaak ook bereid om in gesprek te gaan over hoe het zich kan verbeteren. Vanuit ABN AMRO voeren wij die gesprekken onder de noemer engagement. Het is vaak voor bedrijven een grote stap om volledig duurzaam te worden én ook nog eens positieve impact te maken. Omdat er nog niet zoveel bedrijven zijn die al voldoen aan de criteria, hebben we bij ABN AMRO op dit moment minder bedrijven in onze selectie voor impactbeleggen dan voor ESG-beleggen.
Juist de weg naar een duurzame samenleving is heel belangrijk. We kunnen niet zomaar van A naar B springen. Daartussenin moet veel gebeuren. Juist hier kunnen bedrijven die op de goede weg zijn, en ervoor openstaan hun processen en beleid verder te verbeteren, een belangrijke rol spelen.
Het rendement
Dan, niet onbelangrijk: wat levert het op? Onder beleggers heerst vaak nog de gedachte dat impactbeleggen een lager rendement oplevert. Als je kijkt naar het afgelopen jaar, lijken ze gelijk te hebben. De fossiele energiesector deed het immers bijzonder goed en die valt niet onder impactbeleggen. Maar dat is toch wat te kort door de bocht.
Bij impactbeleggen staat uiteraard de positieve impact voorop. Maar daarnaast mikken we op een marktconform rendement. Als je kiest voor impactbeleggen, kies je er ook voor om bepaalde keuzes te maken, bijvoorbeeld om niet te investeren in fossiele energie en wél in hernieuwbare energie. Als de fossiele energie zoals afgelopen jaar door het dak gaat, mis je dat rendement. Maar omgekeerd hebben we in de jaren daarvoor juist de voordelen gezien van beleggen in hernieuwbare energie. Dus het is niet altijd een gemis.
Het is wel goed om te beseffen dat een impact-portefeuille niet naast de algemene marktontwikkeling gelegd kan worden en deze ook niet één op één volgt. Er zitten verschillen in. Die kunnen in het ene jaar positief uitpakken, in een ander jaar minder positief. Maar gemiddeld gezien, over de langere termijn, ontloopt het elkaar niet veel.
‘Juist de bedrijven die duurzaam zijn of verduurzamen, zijn beter voorbereid op komende veranderingen in wet- en regelgeving’
Judith Sanders, duurzaam beleggingsstrateeg bij ABN AMRO
Bovendien is het belangrijk om vooruit te kijken. Juist de bedrijven die duurzaam zijn of verduurzamen, zijn beter voorbereid op komende veranderingen in wet- en regelgeving. Vaak zijn ze innovatief en spelen in op veranderingen of lopen daarin zelfs voorop. Dan is het een logische verwachting dat bedrijven die duurzaam zijn of verduurzamen minder gevoelig zijn voor korte-termijnontwikkelingen.
Bewuste keus
Hoe ziet de toekomst voor impactbeleggen eruit? Er is in elk geval een stijgende vraag te zien. Daar spelen we bij onze klanten op in door altijd te vragen naar hun duurzaamheidsvoorkeuren, zodat ze kiezen voor een propositie die passend is. Die stijgende vraag is vooral gedreven door de wens om inzicht te krijgen in wat je als belegger bijdraagt. Vroeger was het duidelijk dat je duurzaam belegde als je investeerde in een windmolenproducent bijvoorbeeld. Maar hoe beoordeel je bedrijven waar dit niet in één oogopslag is te zien? De behoefte aan bewijsvoering is duidelijk gegroeid. Beleggers willen niet alleen weten wat ze bijdragen, maar willen ook partijen met elkaar kunnen vergelijken. Daarnaast is er een andere reden voor de stijgende vraag naar impactbeleggen: het goede gevoel dat het beleggers geeft die hier bewust voor kiezen. Ze zien welke positieve bijdrage ze leveren.
Judith Sanders, duurzaam beleggingsstrateeg bij ABN AMRO
Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.
Luister ook de podcast 'Breng uw geld in beweging'
Hoe bewaar je de kalmte als de markt onrustig is? Bij beleggen speelt emotie vaak een rol en ben je geneigd te reageren op wat er om je heen gebeurt. Hoe belangrijk is het om altijd belegd te blijven? In deze aflevering van ‘Breng uw geld in beweging’ hoor je beleggingsstrateeg Judith Sanders van ABN AMRO over het belang van belegd blijven en waarom angst een slechte raadgever is.
Beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.
Over ABN AMRO
ABN AMRO Vermogensbeheer belegt met persoonlijke aandacht uw vermogen vanaf € 50.000. Met een team van experts, op de manier die bij u past. Tijdens de Cashcow Awards 2022 is ABN AMRO uitgeroepen tot beste aanbieder impactbeleggen. Ook is ABN AMRO Vermogensbeheer door Finner.nl gewaardeerd met vijf sterren.
Browser niet ondersteund
De versie van uw browser wordt niet (meer) ondersteund vanwege mogelijke beveiligingsrisico’s.
Wat kunt u doen?
We willen u een zo goed mogelijke ervaring bieden. Zorg er daarom voor dat u de nieuwste versie van één van de volgende browsers gebruikt: Chrome, Safari of Edge. Indien u dit niet zelf kunt, neem dan contact op met uw eigen IT-supportafdeling.