DIT ARTIKEL WORDT U AANGEBODEN DOOR TENNET
Het tempo van elektrificatie
TenneT CEO Manon van Beek over de weg naar een groene industrie
DIT ARTIKEL WORDT U AANGEBODEN DOOR TENNET
TenneT CEO Manon van Beek over de weg naar een groene industrie
Netbeheerders, industrie en politiek moeten samen de schouders zetten onder het ontwerpen van een nieuwe groene economie. We moeten dan met elkaar een aantal zaken helder krijgen, die marktpartijen verder kunnen invullen met innovatie en investeringen. Zoals de locatie van de grootschalige waterstof productie.
De vraag naar elektriciteit zal grofweg verdubbelen; ook de omvang van het net verdubbelt.
Het gasnet wordt aangepast om duurzame gassen te kunnen vervoeren.
Er zal de komende jaren ook ingezet worden op CCS projecten waarbij CO2 wordt opgeslagen in zoutcavernes.
De locatie keuzes zijn cruciaal voor kosten, tijd en ruimtegebruik.
TenneT en de regionale netbeheerders willen beter inzicht hebben in het tempo van elektrificatie van de industrie, zodat ze planmatig, efficiënt en bovenal gefaseerd de benodigde infrastructuur kunnen uitrollen. Zoals dit nu al gebeurt bij de infrastructuur voor de wind op zee agenda van EZK. We moeten ons realiseren dat we niet overal tegelijk aan de slag kunnen. Dit moet dus gefaseerd. Op deze wijze kan de markt ook actief inspelen, anticiperen op deze nieuwe mogelijkheden en vragen naar bijvoorbeeld electrolyse. Elektrificeren kan niet zonder flexibiliseren, dus we moeten niet alleen inzetten op waterstof maar ook op P2Heat, DSR en batterijen. Een duidelijke richting en de juiste prikkels – ook met subsidies - kan zorgen voor de juiste stimulans van marktwerking en innovatie.
Vanuit het perspectief van transport, maar ook vanwege de balancering van vraag en aanbod moeten we over de grenzen blijven kijken. TenneT is daarbij vanuit haar rol in Nederland en Duitsland goed gepositioneerd om een sleutelrol te vervullen in het ontwikkelen van wat we intern het North Sea Power House noemen.
TenneT is al meer dan 10 jaar actief als grensoverschrijdende TSO. Als een van de vijf grootste TSO’s van Europa richten we ons op de lange termijn. Daarbij bewaren we bij het bouwen en managen van elektriciteitsinfrastructuur op land en op zee altijd het evenwicht tussen betrouwbaarheid, betaalbaarheid en duurzaamheid.
Onderzoek laat zien dat Nederland vanaf 2025 meer energie zal moeten importeren om de hoge leveringszekerheid te kunnen behouden. Dit vereist een slimme, over de grensoverschrijdende en gecoördineerde, uitbreiding van het energiesysteem om de leveringszekerheid in Noord West Europa te kunnen waarborgen. Met haar grensoverschrijdende activiteiten wil TenneT graag bijdragen aan de ontwikkeling van het benodigde internationale energiebeleid.
Netbeheerders TenneT, Gasunie en de regionale netbeheerders publiceren fase 1 van Integrale Infrastructuurverkenning 2030-2050 (II3050). Het jaar 2050 is het jaar waar vrijwel iedereen in de energiewereld naar toe werkt. Dán moeten wij in Nederland, zo is het streven, een klimaatneutrale energievoorziening hebben. De weg daar naar toe is niet zo maar geplaveid en er zijn nog genoeg onzekerheden over het tempo en de impact op de economie en de samenleving.
Het rapport (PDF) schetst vier mogelijke toekomstbeelden voor een klimaatneutrale energievoorziening in 2050. Daarbij vormt het Klimaatakkoord het startpunt voor de ontwikkelingen tot 2030. De scenariostudie omvat een integrale analyse van vrijwel alle energiedragers en alle sectoren in de Nederlandse samenleving.
Rapport Klimaatneutrale Energiescenario's (.pdf)
TenneT's jaarverslag (Integrated Annual Report) van 2020, met op deze website ook een Letter from the Board, onze key figures, interviews met stakeholders en diverse andere, aanvullende downloads.
https://annualreport.tennet.eu/2020/annualreport
Integrated Annual Report (.pdf)
Integrated Annual Report Holdingniveau (.pdf)
Dit is de promotievideo van het Integrated Annual Report 2020, waarmee we terugkijken op het afgelopen jaar en de context schetsen waarbinnen TenneT opereert.
Korte animaties die het Integrated Annual Report 2020 ondersteunen waar het gaat om onze key figures of prestaties waar we trots op zijn: op gebied van investeringen tot nu toe, investeringen in de toekomst, leveringszekerheid, groei van het personeelsbestand, diversiteit in ons personeelsbestand en het vergroenen van onze footprint.
Een mooi voorbeeld van hoe projecten van TenneT in de praktijk vorm krijgen: het jacket / onderstel van een van onze Offshore projecten bij Hollandse Kust Zuid vertrekt vanuit de Verenigde Arabische Emiraten naar Nederland. (Via deze link de context)
TenneT is een toonaangevende Europese netbeheerder (Transmission System Operator, TSO) met zijn belangrijkste activiteiten in Nederland en Duitsland. Met ruim 23.900 kilometer aan hoogspanningsverbindingen zorgen we voor een betrouwbare en zekere elektriciteitsvoorziening aan de 42 miljoen eindgebruikers in de markten die we bedienen. (bron)
Foto: Sander Nieuwenhuys
TenneT is sponsor van Energeia Energy Lunch 2021. Gerenommeerde professionals binnen de energiesector discussieerden over de vraag In welk tempo en met welke prioriteiten de Nederlandse industrie kan elektrificeren.
Klik hier voor de learnings van het Energeia Energy Lunch.