In het kort
- De toezichthouder honoreert ongeveer een derde van de aanvragen voor een vergunning voor onlinekansspelen.
- De afgewezen bedrijven hadden hun zaken niet op orde.
- Later deze week wordt bekend welke bedrijven op 1 oktober van start kunnen.
De Kansspelautoriteit, de toezichthouder op de Nederlandse gokmarkt, honoreert lang niet alle aanvragen voor een vergunning om onlinekansspelen aan te mogen bieden. Van de 28 gokbedrijven die een aanvraag deden, krijgen slechts tien een vergunning. Van de overige achttien is zij afgewezen. Welke bedrijven er een krijgen en welke misgrijpen, wordt pas later deze week duidelijk.
De onlinegokmarkt gaat in Nederland op 1 oktober van start. Deelname kan alleen als een bedrijf een vergunning heeft van de Kansspelautoriteit, die de afgelopen maanden 29 aanvragen in behandeling heeft genomen. Kandidaten moesten een lange lijst vragen beantwoorden, onder andere over hun betrouwbaarheid, hun preventiebeleid voor kansspelverslaving en de techniek achter de gokspellen die zij straks online gaan aanbieden.
‘Er worden hoge eisen gesteld aan een vergunning, onder meer op het gebied van verslavingspreventie en consumentenbescherming en de Kansspelautoriteit toetst streng’, zegt René Jansen, voorzitter van de toezichthouder. Hij verwacht dat er binnenkort nieuwe aanvragen bijkomen en dat pas halverwege volgend jaar duidelijk wordt hoeveel spelers op de Nederlandse markt actief zijn.
Strafbank
Doel van de vergunning is Nederlandse spelers een verantwoord en veilig aanbod van onlinekansspelen te bieden. Omdat onlinegokken tot nu toe illegaal is in Nederland, namen Nederlandse spelers de afgelopen jaren hun toevlucht tot buitenlandse goksites. Die worden onder andere aangeboden door grote buitenlandse gokbedrijven zoals Unibet, Betfair en Pokerstars, die vaak elders in Europa wel een vergunning hebben. Doel van de wet die de markt vanaf 1 oktober legaliseert en reguleert, is 80% van de Nederlandse spelers te laten verhuizen naar een aanbieder met vergunning.
Met name Nederlandse offlinekansspelbedrijven, zoals Holland Casino, de Nederlandse Loterij, Janshen-Hahnraths Group en JHV Gaming, hebben een vergunning aangevraagd, maar naar verluidt ook Bet365. Dat grote buitenlandse gokbedrijf weerde de afgelopen jaren Nederlandse spelers van zijn internationale sites. Andere grote buitenlandse aanbieders zoals Unibet, Betfair en PokerStars deden dat niet en moeten nog even wachten met hun vergunningaanvraag. Zij zijn door de Nederlandse politiek op het strafbankje gezet.
Vorige week eiste demissionair minister Sander Dekker van Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer dat ook zij hun internationale websites afschermen voor Nederlandse spelers. Indien ze dat niet doen, dan kunnen ze een boete krijgen of lopen ze een risico met de vergunningaanvraag die zij nog in gaan dienen.