In het kort
- Daiwa House Modular Europe, voorheen Jan Snel, gaat samenwerken met de Duitse vastgoedbelegger Capital Bay.
- Ze bouwen samen een megafabriek voor modulaire huizen, waarmee een investering van zeker enkele tientallen miljoenen euro's is gemoeid.
- Eind 2023 moeten eerste fabrieksmatige woningen in nieuwe Duitse fabriek van de band rollen.
Daiwa House Modular Europe, voorheen Jan Snel, gaat de komende jaren samen met de Duitse vastgoedbelegger Capital Bay tienduizenden fabrieksmatige woningen in Duitsland bouwen. Onderdeel van de samenwerking is de bouw van een megafabriek voor modulair wonen ten oosten van Berlijn. Het gaat om een gezamenlijke investering van zeker enkele tientallen miljoenen euro’s.
‘We gaan de Tesla-fabriek voor de modulaire bouw bouwen’, zegt Harry van Zandwijk, ceo van Daiwa House Modular Europe. Die onderneming werd in 2021 opgericht, kort na de overname van de Montfoortse modulaire bouwer Jan Snel door de Japanse Daiwa House Group.
Europese markt betreden
Met die acquisitie kon het grote Japanse industriële bouwbedrijf de Nederlandse en Europese markt betreden. Van Zandwijk was tot voor kort de ceo van Jan Snel, dat niet alleen een modulaire en circulaire bouwer is op het gebied van wonen, maar ook voor de zorg, kantoren, scholen en voor sectoren als de industrie.
Daiwa House Modular Europe bouwt de modules compleet in de fabriek, inclusief keuken en badkamers en hoeft ze alleen te plaatsen en te schakelen op de plaats van bestemming. In deze woningfabrieken kunnen snel op grote schaal huizen worden gebouwd, waarmee ze kunnen helpen de woningnood te bestrijden. Met de bouw van 740 modulaire studentenwoningen kreeg Jan Snel in 2019 al een grote Duitse opdracht.
'Handjes ontbreken'
‘Capital Bay wil in korte tijd heel veel woningen in Duitsland bouwen’, legt Van Zandwijk uit. Met de traditionele bouwtechniek(en) gaat dat niet lukken, zegt hij. Te duur en het kost te veel tijd. Bovendien hebben veel bouwers moeite om personeel te vinden. ‘De handjes ontbreken en dan is geprefabriceerd, gerobotiseerd en modulair bouwen het enige alternatief’, aldus de ceo.
De initiatiefnemers van het project denken ook de bouwtijd met 30% tot 50% te kunnen bekorten en hopen ermee ook de problemen op de (Duitse) woningmarkt te kunnen verminderen.
Eind 2023 moeten volgens Van Zandwijk de eerste fabrieksmatige woningen uit de Duitse megafabriek rollen, die, als de plannen doorgaan, niet ver van de Duitse Tesla-fabriek voor elektrische auto's komt te staan.
Woonlocaties
Daiwa en Capital Bay mikken daarbij op ongeveer 20.000 woningen, appartementen en studio’s. In de nabije toekomst moet dat aantal verder toenemen. 360 Operator, het zusterbedrijf van Capital Bay, zal zoveel mogelijk woonlocaties verwerven.
Het is de bedoeling dat het eerste project al in 2022 wordt uitgevoerd. Het gaat daarbij om de bouw van appartementen voor studenten, young professionals en senioren.
Het is volgens Van Zandwijk wel noodzakelijk dat de betrokken partijen dit jaar de gronden voor de woninglocaties kunnen aankopen en volgend jaar de bouwgrond voor de geplande megafabriek kunnen verwerven. Als de bouw van de fabriek vertraging oploopt, gaat Jan Snel de bouwmodules produceren in de bestaande Europese fabrieken in Montfoort, het Zeeuwse Hulst en de Eemshaven.
Wales
Dat vertragingen van dit soort projecten altijd op de loer kunnen liggen, blijkt uit plannen die Daiwa in Wales heeft. Al voor de overname door Daiwa was Jan Snel betrokken bij een woningbouwproject in Zuid-Wales samen met een ontwikkelaar en woningbouwvereniging. En met de vestiging van een nieuw verkoopkantoor in Swansea wil het bedrijf nieuwe opdrachten binnenhalen voor de bouw van woningen, ziekenhuizen, scholen en winkels.
Maar de bouw van een eigen fabriek in Zuid-Wales ligt achter op schema, zegt Van Zandwijk desgevraagd. ‘We hebben de onderhandelingen met gemeentelijke en provinciale overheden daarover nog niet succesvol kunnen afronden.’