Shownotes Sanderink Podcast
Wat is er gebeurd met de Twentse multimiljonair Gerard Sanderink? Lees hier de shownotes van het eerste seizoen van 'Achter Gesloten Deuren'.
Wat is er gebeurd met de Twentse multimiljonair Gerard Sanderink? Lees hier de shownotes van het eerste seizoen van 'Achter Gesloten Deuren'.
De dag dat alles veranderde. Een schets van de topman en zijn imperium. Wie is Gerard Sanderink als persoon en zakenman? U maakt kennis met ex-vriendin en hoofdrolspeler Brigitte van Egten.
De ondernemer en de meesterhacker. Wat gebeurt er wanneer vriendin en omstreden cyberexpert Rian van Rijbroek ten tonele verschijnt?
De bedrijven en de miljoenenerfenis. Deze aflevering staat stil bij de gevolgen voor bouwer Strukton en IT-bedrijf Centric. En hoe zit het met het vermogen en de opvolging van Sanderink?
De boerenzoon en de Saoedische prins. Deze staat helemaal in het teken van Strukton. Wat is er aan de hand bij de spoorwegbouwer?
Het begin van het einde. Je hoort over de onrust die uitbrak bij Centric toen Gerard Sanderink zijn IT-bedrijf meesleepte in een rechtszaak tegen zijn ex-vriendin Brigitte van Egten.
Buitenspel. In deze aflevering nemen we je mee de rechtszaal in. Je hoort hoe Gerard Sanderink de macht kwijtraakt over zijn eigen IT-bedrijf Centric.
De laatste slag. Hierin hoor je meer over de beslaglegging, die het begin van het einde inluidt voor Gerard Sanderink. En je hoort wat voor opties er nog over zijn voor de ondernemer.
Hoofdpersoon van deze podcastserie. Gerard Sanderink (Weerselo, 1948) richtte in 1978 samen met zijn toenmalige compagnon Hans Quellhorst het bedrijf ICT Automatisering op, dat later uitgroeide tot ICT Group. Maar toen was de Twent al voor zichzelf begonnen.
Met deze Sanderink Groep, dat sinds 2000 verderging onder de naam Centric, groeide hij uit tot een van de grootste ICT-aanbieders. Met klanten waar je u tegen zegt, zoals De Nederlandsche Bank (DNB), de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en 80% van de Nederlandse gemeenten.
In 2005 nam Sanderink ingenieursbureau Oranjewoud over. Samen met verschillende buitenlandse bedrijven doopte hij het om tot Antea Groep. Vijf jaar later volgde de overname van bouwbedrijf Strukton. Beide bedrijven werden ondergebracht in het beursgenoteerde Oranjewoud. Aan die beursnotering kwam op 7 februari 2022 een einde.
Sanderink is een rijk man. Al sinds 2002 staat hij in de Quote 500. Vorig jaar werd zijn vermogen geschat op €550 mln, goed voor de 82e plek in de jaarlijkse rijkenlijst. Kinderen heeft hij niet, wel een vriendin (Rian van Rijbroek) en een ex (Brigitte van Egten). Wat er met zijn vermogen gebeurt als Sanderink overlijdt, weet alleen Van Rijbroek.
Over zelfverklaard cyberexpert Rian van Rijbroek (Veghel, 1969) is maar weinig bekend. In 2018 raakte ze in opspraak na een uitzending van Nieuwsuur, waarin ze de 'smart blockchain' introduceerde. Al tijdens de uitzending maakten deskundigen gehakt van haar analyse. Enkele dagen later volgde Nieuwsuur met excuses.
Ze had toen al met oud-minister Willem Vermeend van De wereld van Cybersecurity en Cybercrime geschreven. Dat boek bevatte inhoudelijke onjuistheden en plagiaat, waarna het uit de handel werd genomen. In 2019 volgde Unhacked, dat ook door beveiligingsexperts met de grond gelijk werd gemaakt.
Op een YouTube-filmpje uit 2012 is ze in verleidelijke poses te zien als fotomodel in een zevensterrenhotel in Dubai. Dat modellenwerk was eigenlijk een dekmantel voor een geheime missie voor een inlichtingendienst, beweerde ze tegenover De Telegraaf. Ook liet ze doorschemeren voor de AIVD te hebben gewerkt, maar dat bleek niet zo te zijn.
Toch is Sanderink erg gecharmeerd van Van Rijbroek. Zo erg zelfs dat hij zijn vriendin Brigitte van Egten inruilt voor Van Rijbroek. Ook mag de Veghelse als penningmeester zijn nalatenschap beheren. Niet lang na de start van hun relatie beginnen de beschuldigingen van fraude aan het adres van Van Egten.
De ex van Sanderink is misschien nog wel mysterieuzer. Brigitte van Egten (Den Haag, 1954) geeft nooit interviews, wel heeft ze een LinkedIn-profiel. Daar is te lezen dat ze haar carrière begon als gerechtssecretaris bij de rechtbank Zutphen om daarna aan de slag te gaan als docent rechten aan de Hogeschool Enschede (nu Saxion).
Aan haar juridische loopbaan kwam in 2003 een einde toen ze een relatie kreeg met Sanderink en hij haar vroeg zijn zonnepanelenbedrijf Dutch Solar Systems (DSS) te leiden. Ze zou er tot tot mei 2019 directeur blijven, een half jaar na de breuk. Volgens Van Egten allemaal de schuld van Van Rijbroek, die Sanderink met complottheorieën voedt.
De multimiljonair verdenkt zijn ex van onder meer 'fraude', 'diefstal' en 'seks met Afrikanen'. Ook zou Van Egten ervoor gezorgd hebben dat de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (Fiod) zijn bouwbedrijf Strukton met 'grote overmacht' binnenviel voor een onderzoek naar betaling van steekpenningen in Saoedi-Arabië.
Het conflict heeft al tot tientallen rechtszaken geleid, met beslagleggingen over en weer. Aan de ene kant vecht Van Egten haar ontslag en de smaadcampagne aan, aan de andere kant proberen Sanderink en zijn bedrijven de gederfde omzet te verhalen op Van Egten. Veel van die zaken lopen nog.
Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek geven via hun advocaat Paul Acda de volgende reactie: ‘Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek wensen niet te antwoorden op uw vragen. Sinds begin 2021 heeft de heer Sanderink in het geheel niet meer gereageerd in de media. De heer Sanderink constateert dat de procedures door de wederpartij steeds weer opnieuw onder de aandacht worden gebracht bij de media of dat er nieuwe procedures worden gestart die gebaseerd zijn op omstandigheden uit 2019. Dit steeds met het enkele doel om de heer Sanderink, diens bedrijven en de mensen om hem heen te beschadigen. Mevrouw Van Rijbroek heeft in het geheel geen aandeel gehad in de zaken maar ook zij is doelbewust betrokken door de wederpartij om Van Rijbroek, Sanderink en diens bedrijven te beschadigen.
Zeer recent — op 29 maart 2022 — is de heer Sanderink volledig vrijgesproken van smaad jegens mevrouw Van Egten. Reeds eerder had het Openbaar Ministerie de strafrechtelijke aantijging van laster al laten vallen. Voorts zijn er ook binnen de andere procedures thans ontwikkelingen die Sanderink met vertrouwen tegemoet ziet en die een compleet ander beeld zullen geven over de zaken waarin de heer Sanderink en mevrouw Van Rijbroek ongewenst in betrokken zijn geraakt. In het belang van deze ontwikkelingen zullen zij derhalve geen verder commentaar geven.'
Centric heeft laten weten niet te willen reageren op de vragen die het FD ze heeft gesteld. Ze wijzen op een eerder interview dat met hun ceo en cfo is verschenen.
In een reactie aan het FD laat Strukton weten dat de Fiod-inval in februari 2019 gebaseerd is op verdenking van corruptie en valsheid in geschrifte bij het verkrijgen van een opdracht voor het metroproject in Riyad. Het bedrijf geeft aan compleet verrast te zijn door de inval en volledige medewerking te hebben verleend aan het onderzoek. Ook heeft Strukton een intern onderzoek uitgevoerd.
Volgens Strukton zijn er geen concrete aanwijzingen voor onregelmatigheden of omstandigheden die tot een Fiod-inval zouden kunnen leiden. 'Dat blijkt ook uit de documenten die het Openbaar Ministerie tot nu toe heeft verschaft.'
Strukton hoopt dat het Fiod-onderzoek zo snel mogelijk wordt afgerond en dat de bevindingen met het bedrijf gedeeld worden. Tot op heden is er in dit dossier nog geen aanklacht tegen Strukton ingediend.
Het bedrijf wil niet ingaan op het verzet van Gerard Sanderink tijdens de beslaglegging op zijn mailbox. Over zijn terugtreden na beslaglegging en het heraantreden dat daarop volgde zegt Strukton Sanderink dankbaar te zijn voor de tijd die hij in het bedrijf steekt. Naar eigen zeggen zijn ze in stabieler vaarwater gekomen 'door een versterkte governance en een verbeterde financiele situatie'.
De reden voor het vertrek van toenmalig ceo Erik Hermsen wil Strukton niet geven. Wel laat het bedrijf weten in 2021 gestart te zijn met het veranderen van de structuur van Stukton Groep. In dat jaar is de directie ook uitgebreid. Naast een ceo en een cfo zijn er ook functies op het gebied van reporting, finance, legal en HR bijgekomen.
Strukton betreurt alle commotie die rond de persoon Gerard Sanderink is ontstaan. Zij zijn van mening dat Gerard Sanderink veelvuldig in een kwaad daglicht is gesteld. Dit raakt ook het bedrijf omdat hij aandeelhouder en bestuurder is. Ondanks de gebeurtenissen wil het bedrijf 'dagelijks doen waar ze goed in zijn: samen met opdrachtgevers en ketenpartners zorgdragen voor duurzame infrastructuur'.
'Strukton ontkent met klem zich schuldig te hebben gemaakt aan enig strafbaar feit.
Strukton is niet betrokken geweest bij ambtelijke omkoping in KSA en heeft voorts geen valsheid in geschrifte gepleegd jegens Atradius.
Na de plotselinge inval door de FIOD in februari 2019 heeft Strukton lange tijd moeten wachten op de onderbouwing van de verdenking, opgenomen in het strafdossier. Nu inmiddels het strafdossier is ontvangen, is hierin duidelijk geworden dat de verdenking van het O.M. voornamelijk is gebaseerd op eigen vermoedens en aannames, zonder dat hier een deugdelijk objectief feitenonderzoek aan ten grondslag ligt.
Voorts is uit bestudering van het strafdossier gebleken dat belangrijke getuigen niet door de FIOD zijn gehoord in het onderzoek. Op verzoek van Strukton worden deze getuigen nu wel gehoord bij de onafhankelijke onderzoeksrechter van de rechtbank Amsterdam en kan Strukton haar verdedigingsrechten maximaal inzetten tegen de onjuiste aantijgingen vanuit het Openbaar Ministerie. In het belang van dit onderzoek wenst Strukton thans geen verdere duiding te geven op concrete stukken.
Ten aanzien van de zaak aangaande Atradius wenst Strukton te benadrukken dat naast het aanvraagformulier van de EKV er ook veelvuldig contactmomenten en correspondentie is geweest tussen Strukton en Atradius en dat hierin alle belangrijke factoren zijn benoemd, waaronder veelvuldig het percentage van 2,5 % van de aanneemsom als totale vergoeding van de door Strukton in KSA ingeschakelde agent. Ook is Atradius veelvuldig middels diverse documenten geïnformeerd over belangrijke aspecten aangaande de aanvraag EKV. In de visie van Strukton heeft Atradius hierom ook – met een volledige kennis van zaken – de EKV goedgekeurd en naar het Ministerie verzonden.
Voorts is in 2017 door Atradius uitgebreid onderzoek gedaan naar de achtergronden van de bedragen op de EKV. Uitkomst van dit onderzoek was o.a. dat Strukton het voordeel van de twijfel behoorde te krijgen omtrent de vraag of er sprake was van opzettelijk handelen. Ook is door Atradius destijds geoordeeld dat de EKV evengoed afgegeven zou zijn bij het hebben van alle naderhand bekend geworden informatie omtrent de agentvergoeding. Dat het OM binnen het onderzoek na de inval van februari 2019 nu tot een andere beoordeling van de feiten komt, verbaast Strukton – in het licht van de afdoening in 2017 door Atradius / de Staat - ten zeerste.
In de overtuiging van Strukton zal na een volledig en objectief onderzoek naar de feiten de conclusie voortkomen – net als reeds uit eerdere interne onderzoeken door diverse accountantskantoren is gebleken – dat Strukton geen enkel strafrechtelijk verwijt valt te maken.
De heer Gerard Sanderink sluit zich aan bij deze reactie van Strukton. Aanvullend wenst hij ten aanzien van zijn eigen rol te benadrukken dat eerlijkheid een kernwaarde is in zijn bestaan en hij hierom nimmer betrokkenheid zou hebben bij zaken die hem nu verweten worden. De inval door de FIOD in 2019 en de onterechte aantijgingen jegens hemzelf en Strukton raken hem hierom in hevige mate.'
'Laat voorop staan dat wij, samen met de Nederlandse overheid, geen transacties willen ondersteunen die op oneigenlijke wijze tot stand zijn gekomen of op wat voor manier dan ook te linken zijn aan ontoelaatbare praktijken tegen mens, dier en milieu. Als op basis van due diligence de conclusie is dat het risico hierop te hoog is, kan er geen verzekering worden afgegeven. Hiertoe voeren wij altijd een uitgebreide risicobeoordeling uit. Wij hebben een strikt anti-omkopingsbeleid gebaseerd op Nederlandse en internationale standaarden (OECD Recommendation of the Council on Bribery and Officially Supported Export Credits) en vragen aan de exporteurs om ook een anti-omkopingsverklaring te ondertekenen.
Voor behandeling van elke aanvraag is de informatie die aan ons verstrekt wordt door de verzekerde altijd leidend. Dat is ook zo vastgelegd in onze algemene voorwaarden. Zo dienen exporteurs tijdens het acceptatieproces te verklaren dat de aangeleverde informatie juist en volledig is. Daarnaast maken wij ook gebruik van eigen bronnen voor het signaleren van onder andere sancties, corruptie en fraude. In veel gevallen krijgen we hierbij ook hulp van ambassades en externe consultants. Als de door de verzekerde aangeleverde informatie achteraf onjuist of onvolledig blijkt te zijn dan kan dat leiden tot een vertekend beeld van de risico’s die wij beoordelen. Indien zich een dergelijke situatie voordoet, beoordelen wij welke impact dat heeft voor die specifieke zaak en welke gevolgen wij daaraan verbinden, zoals bijvoorbeeld sancties onder de verzekeringsovereenkomst. Recentelijk is ons anti-omkopingsbeleid geëvalueerd door een externe consultant. De onderzoekers concluderen dat er een aanzet tot verscherpt beleid is gedaan en dat het belang van een effectief anti-omkopingsbeleid breed wordt erkend. Desalniettemin vergt het huidige omkopingsbeleid nadere uitwerking en zijn er uit de evaluatie concrete aanbevelingen naar voren gekomen. Wij werken intensief samen met onze opdrachtgever, de Nederlandse Staat, om daar verder invulling aan te geven.'
Het Openbaar Ministerie laat in een reactie aan het FD weten dat zij geen inhoudelijke mededelingen doen over de aanleiding van het onderzoek. Ook kan het OM op dit moment nog niets zeggen over de verdenkingen dan wel de verdachten. Het onderzoek bevindt zich op dit moment in de regiefase. Het OM geeft aan dat ze verwachten de zaak in 2023/2024 voor de rechter te brengen.
Via hun advocaten Paul Acda en Gino van Tilborg heeft het FD Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek benaderd voor commentaar. Hierop kwam geen reactie.
In een reactie op vragen van het FD geeft Centric aan niet in te kunnen gaan op vragen over specifieke klanten. Volgens het bedrijf heeft de aanstelling van het nieuwe bestuur door de Ondernemingskamer rust gebracht onder klanten en biedt het de mogelijkheid voor een nieuw toekomstperspectief. Het nieuwe bestuur wil zorgen voor rust en stabiliteit binnen het bedrijf. Daarnaast heeft het behoud van klanten de hoogste prioriteit.
Het nieuwe bestuur is direct begonnen met kennismakingen en het bijwonen van business updates. Daarbij viel hen grote drive en loyaliteit van medewerkers op. Op situaties en gebeurtenissen die zijn voorgevallen onder vorige besturen kan het nieuwe bestuur niet ingaan. Dat geldt ook voor de afwezigheid van de advocaten van Centric, tijdens de zitting bij de Ondernemingskamer. Ook doet Centric geen uitspraak over eventuele toekomstige procedures.
Via hun advocaten Paul Acda en Gino van Tilborg heeft het FD Gerard Sanderink en Rian van Rijbroek benaderd voor commentaar. Hierop kwam geen reactie.
In zijn verklaring bij het OM heeft Sanderink laten vastleggen dat hij 'geen invloed heeft gehad' op de beslissingen van het Centric-bestuur ten aanzien van de dagvaarding van Van Egten. Ook zegt hij niet te weten wie de opdracht gaf beslag te leggen bij zijn ex-geliefde. Dat de rechter heeft geoordeeld dat Centric in deze kwestie 'misbruik van recht' heeft gemaakt, vindt Sanderink 'nergens op slaan'.
Centric geeft nogmaals aan dat ze geen uitspraak doen over lopende procedures. Ook geven ze aan dat het door de Ondernemingskamer benoemde bestuur in deze periode niet betrokken was bij Centric en dus niet kan reageren.
De advocaat beroept zich op zijn geheimhoudingsplicht: 'Ik kan u enkel mededelen dat ik een reactie op een eventuele klacht kenbaar zal maken in de daarvoor bestemde procedure.'
Johan Taams: 'Helaas ben ik juridisch gebonden en kan ik niet inhoudelijk reageren op de zaak. Graag wil ik benadrukken dat ik altijd zuiver heb gehandeld in het belang van Centric, haar medewerkers en klanten. Dat wil ik nu ook doen.'
Aike Schoots: 'Ik wilde u laten weten “géén commentaar” te hebben omtrent uw bericht.'
Sinds de komst van Rian van Rijbroek in 2018 en het begin van alle rechtszaken tussen Gerard Sanderink en Brigitte van Egten schreef het FD enkele tientallen artikelen. Lees hier onze beste stukken.
Hoe een juridische list IT-miljonair Gerard Sanderink fataal werd (25 november 2022)
Het nieuwe Centric-bestuur ligt niet wakker van Sanderink (11 november 2022)
Gerard Sanderink per direct geschorst als topman van Centric (3 november 2022)
Sanderink wil ondanks ultimatum OM van geen wijken weten (24 oktober 2022)
Hoe een Hollandse spoorwegbouwer ontspoorde in de Saoedische woestijn (23 september 2022)
Er ligt een deken van angst over IT-bedrijf Centric
(29 juni 2022)
Directie van IT-bedrijf Centric stapt op na conflict met eigenaar Sanderink
(7 juni 2022)
Rechter zet streep door beslag IT-bedrijf Centric op ex-vriendin eigenaar (2 mei 2022)
Centric wil omzetverlies verhalen Brigitte van Egten (25 april 2022)
Centric-ceo: 'Sanderink een prima eigenaar, de rest is privé' (19 april 2022)
Vrijspraak voor Gerard Sanderink in smaadzaak (29 maart 2022)
DNB ziet af van verlengen contract met Centric (9 maart 2022)
Oranjewoud verdwijnt op 7 februari van de beurs (7 januari 2022)
Strukton en Centric onder vuur in vete rond Sanderink (18 december 2021)
Rechters wijzen ex-geliefde Sanderink €2,8 mln toe (25 november 2021)
Hoe IT-miljonair Gerard Sanderink de controle verloor (28 januari 2021)
Sanderink sleept ook Strukton mee in vete met zijn ex (28 december 2020)
Gerard Sanderink knokt door met ex in elfde rechtszaak (22 september 2020)
Sanderink: 'Dit keer wil ik meer dan gelijk, ik wil geld' (23 december 2019)
Rian van Rijbroek: mysterieus, onbekend en met toegang tot systemen (19 april 2019)
'Cyberexpert Van Rijbroek doet bedrijven van Sanderink geen goed' (4 april 2019)
Jildou Beiboer (redactie) ✉
Luc van den Berg (redactie) ✉
Stijn van Gils (redactie) ✉
Joris Polman (redactie) ✉
Paulien Sewuster (presentatie en redactie) ✉