
In het kort
- Zakelijke rijders zijn uitgekeken op Tesla en kiezen voor een ander merk.
- Tesla moest dit jaar in Nederland 12 automerken met een elektrisch model voor laten gaan.
- Traditionele autofabrikanten kunnen steeds meer modellen aanbieden en de service is naar verluidt beter.
De zakelijke rijder laat de auto's van het Amerikaanse automerk Tesla steeds vaker links liggen. In plaats daarvan kiezen automobilisten liever voor traditionele automerken die ook een elektrisch model in hun portfolio hebben. Dat zeggen diverse vertegenwoordigers uit de leasesector.
Tesla kende een veelbewogen jaar. Aandeelhouders in het autobedrijf zagen de beurskoers dit jaar met 65% dalen, omdat topman Elon Musk meer aandacht leek te besteden aan de overname van socialemediabedrijf Twitter dan aan Tesla.
In welke mate Tesla in Nederland terrein verliest ten opzichte van andere fabrikanten kunnen de afzonderlijke leasemaatschappijen niet altijd zeggen, omdat dit bedrijfsgevoelige informatie betreft. 'Het is een tendens die wij herkennen', zegt commercieel directeur Niels van den Hoogen van Athlon Car Lease.
'Het aanbod wordt groter en groter, want steeds meer automerken gaan voor volledig elektrisch. Dat zien wij ook in de meest gekozen elektrische personenauto’s bij Athlon in 2022'. Dat waren dit jaar de Polestar 2 en de Skoda Enyaq IV, gevolgd door Tesla Model 3, aldus Van den Hoogen.
Dat Tesla in de autoleasemarkt niet meer de meest begeerde batterijwagen is, wordt ondersteund door autoregistratiecijfers die brancheorganisaties Bovag en RAI Vereniging samen met dataprovider RDC maandelijks bijhouden.
In de eerste elf maanden van dit jaar werden in Nederland slechts 2131 Tesla's geregistreerd, waarmee Tesla een dozijn concurrenten voor zich moest dulden. In 2019 werden nog bijna 31.000 Tesla's geregistreerd, een record dat Tesla sindsdien niet meer heeft geëvenaard. Van het marktaandeel van zo'n 40% dat Tesla ooit had, is nog geen 4% over. Dat betekent dat de voorkeur van gebruikers van elektrische auto's steeds vaker naar andere merken uitgaat.
Vorig jaar al was Tesla niet langer de best verkochte elektrische auto in Nederland. Tot en met november van dit jaar stonden in Nederland ruim 62.000 Tesla's geregistreerd. Dat is 19% van het totaal aantal volledig elektrische voertuigen in Nederland. In nog geen drie jaar tijd is het aantal elektrische auto's in Nederland verdrievoudigd: 3,5% van de 9,2 miljoen in Nederland geregistreerde personenauto's is volledig elektrisch. Van de bijna 326.000 volledig elektrische auto's die eind november waren geregistreerd, zijn er bijna 200.000 bestemd voor zakelijk lease. De rest is private lease of staat op naam van particulieren, verhuurbedrijven en dealers.
Een probleem is dat Tesla het moet stellen met een beperkt aantal modellen: de Model 3, S, X, Y en de Roadster. Volkswagen Group bijvoorbeeld heeft inclusief Audi, Skoda en Porsche meer dan tien volledig elektrische modellen te bieden. Bij BMW en Mercedes bijvoorbeeld kunnen autorijders van elke merk zeven modellen kiezen. 'Dat zijn natuurlijk beeldschone auto's, heel comfortabel en duurzaam', zegt een functionaris uit de leasesector. Het ziet er niet naar uit dat ceo Elon Musk, die de afgelopen maanden in beslag werd genomen door de Twitter-overname, snel met een nieuw Tesla-model komt als antwoord op de concurrentie. In een jaar tijd zag Musk twee derde van de beurswaarde van Tesla verdampen.
Elektrificatie gaat door
Leasemaatschappijen verwachten dat hun wagenpark nog voor 2030 enkel uit volledig elektrische voertuigen zal bestaan. 'De elektrificatie gaat onverminderd door, en in een steeds hoger tempo, ondanks de afbouw van de bijtellingsregeling', aldus een zegsman uit de leasesector.
De fiscale maatregelen die in de voorgaande jaren door het kabinet waren ingezet om elektrisch rijden aantrekkelijk te maken, worden snel afgebouwd. Daar staat tegenover dat de zogeheten ESG-criteria waarbij ondernemingen gehouden zijn aan de verslaglegging op het gebied van milieu, sociale omstandigheden en goed bestuur het tempo van elektrificatie bepalen. Niet alleen wordt de registratie van CO₂-prestaties verplicht, vanaf 2027 gaan bedrijven en particulieren ook nog eens betalen voor hun voetafdruk.
Ook Van den Hoogen van Athlon ziet de elektrificatie toenemen: 'Wij zien het aandeel elektrische auto’s in onze rijdende klantvloot elk jaar verder stijgen, dit jaar nog tot 40%. En dit gaat nog verder oplopen', zegt hij. Van den Hoogen wijst er ook op dat er nieuwe modellen uit China aan zullen komen.
Volgens een woordvoerder van LeasePlan wordt elektrisch rijden, ondanks de gestegen stroomprijzen, financieel steeds aantrekkelijker. Hij wijst op een recent rapport over autokosten, dat LeasePlan eerder deze maand uitgaf.
Vanuit het perspectief van inruilwaarde, reparatie, onderhoud en klanttevredenheid speelt het traditionele dealernetwerk een rol. 'Dat is wat Tesla niet kan bieden', zegt een autofabrikant. Woordvoerders van Tesla in Nederland konden ondanks herhaalde pogingen niet worden bereikt voor een reactie op de huidige ontwikkelingen in de elektrische automarkt.