Chemieconcern Sabic mag in Bergen op Zoom geen biomassacentrale bouwen, zo heeft de rechtbank Den Bosch woensdag bepaald. Het bedrijf mag stikstofrechten die het eerder niet gebruikt had, niet alsnog inzetten voor de energiecentrale.
De provincie Brabant had een omgevingsvergunning en natuurvergunning afgegeven voor de biomassacentrale op basis van de 'latente' ruimte voor stikstof. Dat zijn rechten die een bedrijf in het verleden heeft gekregen, maar nooit heeft ingezet. Sabic wilde deze ruimte gebruiken voor de bouw van een biomassacentrale. De rechter vindt echter het het bedrijf zijn slapende rechten niet zomaar mag gebruiken voor nieuwe investeringen. Het bedrijf produceert in Bergen op Zoom grondstoffen voor plastic korrels die worden verwerkt in bijvoorbeeld motorhelmen.
Systeem op de helling
De woensdag gedane uitspraak zet het systeem voor latente rechten verder op de helling. Er zijn in Nederland meer industriële bedrijven die hun oude stikstofrechten graag willen hergebruiken. Volgens onderzoeksplatform Investico zou de industrie 60% meer stikstof mogen uitstoten dan zij nu doet. Eerder deed de rechtbank Oost-Brabant al een soortgelijke uitspraak, toen energiebedrijf RWE zijn oude rechten wilde gebruiken voor extra biomassastook in de centrale in Geertruidenberg.
Hoewel de Europese Unie biomassa ziet als duurzame brandstof, woedt in Nederland al lang een discussie over het gebruik van hout voor het halen van klimaatdoelen. Regeringspartijen D66 en ChristenUnie en enkele oppositiepartijen vinden het verbranden van hout niet groen. Het vorige kabinet besloot dat alle nieuw te bouwen centrales geen subsidie krijgen. De biomassamarkt ligt daardoor nagenoeg stil in Nederland.
Sabic hoopte de biomassacentrale in 2025 in gebruik te nemen. Het bedrijf wilde de opgewekte energie gebruiken om de fossiele brandstoffen waarop de fabriek nu draait te vervangen. De kunststofproducent moet nu op zoek naar een nieuwe manier om klimaatdoelen te halen. Het bedrijf was woensdag niet bereikbaar voor commentaar.