
In het kort
- De Mexicaanse grootaandeelhouder Femsa gaat zijn belang van 8,6% in Heineken verkopen.
- Het bedrijf wil zijn kernactiviteiten uitbouwen: winkels en financiële dienstverlening.
- Op de aandelenbeurs werd opgetogen gereageerd: het aandeel Femsa steeg 8%.
De beslissing van het Mexicaanse Femsa om zijn miljardenbelang in Heineken te verkopen, is geen afwijzing van de Nederlandse bierbrouwer. Analisten zijn daarover eensgezind in het Midden-Amerikaanse land. De verkoop is volgens hen voor Femsa broodnodig om zijn stagnerende beurskoers op te krikken.
Femsa werd in 2010 grootaandeelhouder van Heineken, toen de Nederlandse brouwer de biertak van de Mexicanen overnam. Met de grote acquisitie, die Heineken in aandelen betaalde en niet in cash, kwamen Mexicaanse biermerken zoals Dos Equis en Tecate in Nederlandse handen. Omgekeerd verbreedde Femsa, behalve de Mexicaanse bottelaar van Coca-Cola ook uitbater van een keten van buurtwinkels, benzinestations en apotheken, zijn portefeuille.
Conglomeraatskorting
Juist door die verbreding verwaterde het verhaal rond Femsa, voluit Fomento Económico Mexicano, en stagneerde de beurskoers. ‘Tussen de intrinsieke waarde en de beurskoers gaapte jaren een grote kloof’, stelt beursanalist Alejandro Fuchs van Itaú Unibanco.
Femsa werd na verloop van tijd als een conglomeraat gezien en die krijgen altijd een korting op de beurs. Op een gegeven moment noteerde Femsa 40% lager dan de optelsom van zijn delen. Onder aanhoudende druk van aandeelhouders kondigde het bedrijf vorig jaar aan dat het een aantal van zijn belangen van de hand zou doen.
Met het nieuwe kapitaal zegt Femsa zijn kernactiviteiten te willen uitbreiden. Femsa’s buurtwinkelketen Oxxo is met 21.000 vestigingen alomtegenwoordig in Mexico. In Brazilië, Colombia, Chili en Peru moet dat ook zo worden, meldde het bedrijf eind vorige week. Ook liggen er al sinds 2014 plannen om in de Verenigde Staten locaties te openen.
Beurskoers hard omhoog
Via zijn buurtwinkels kent Femsa ook een grote groei in financiële dienstverlening, waaronder geldzendingen. Bovendien kan het nu een speciaal dividend uitkeren en de schuld afbouwen. De markt reageerde opgetogen op de verkoop van het Heineken-belang. Het aandeel steeg op de dag van aankondiging met 8%, de grootste koerswinst in twee jaar. ‘Zonder Heineken gaat Femsa schitteren’, kopte ook de Mexicaanse krant El Financiero – opnieuw geen afwijzing van Heineken.
Of de uitstap van Femsa grote gevolgen heeft voor Heineken in Mexico, waar het 18.000 werknemers in dienst heeft, is onduidelijk. Samen met concurrent AB Inbev heeft Heineken 90% van de Mexicaanse biermarkt en daarnaast de miljardenexport naar de VS in handen. Het Nederlandse bierconcern is kortom een gevestigde speler in Mexico.
Toch is het de vraag wat er gebeurt met het vorig jaar aangekondigde partnerschap waarbij Femsa bier en hard seltzer, alcoholisch bruiswater met een fruitsmaak, een belangrijk groeisegment, van Heineken zou gaan distribueren in het land. ‘De strategische en operationele implicaties voor ons zijn beperkt’, zegt een woordvoerder van Heineken. ‘Die operationele banden zijn gebouwd op doorsnee commerciële overeenkomsten en zullen niet worden aangetast door de desinvestering.’
Heineken koopt terug
Voor de door Femsa afgevaardigde toezichthouders, die per direct uit de raad van commissarissen van Heineken stappen, zou niet noodzakelijk vervanging worden gezocht. En van de stukken die op meer dan €7 mrd gewaardeerd zijn, heeft Heineken inmiddels bijna een miljard euro teruggekocht.
Voor Heineken is het terugkopen van de aandelen een ‘unieke investeringsmogelijkheid’, liet topman Dolf van den Brink weten. Heineken zou voldoende cash op de balans hebben om daarvan gebruik te maken. Volgens de ceo heeft de deal geen gevolgen voor andere investeringen die de brouwer doet.