Een in Nederland gevestigde bank met een bankvergunning moet deelnemen aan het depositogarantiestelsel. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft als toezichthouder niet de bevoegdheid om banken daarvan uit te sluiten. Dit antwoordt minister Dijsselbloem op Kamervragen van Wouter Koolmees (D66).
Koolmees stelde die vragen naar aanleiding van een artikel in het FD, waarin de ‘100% veilige’ Depositobank aangaf dat zij haar pogingen om een bankvergunning te krijgen staakt. Depositobank wil niet deelnemen aan het depositogarantiestelsel omdat het naar eigen zeggen alle aan haar toevertrouwde gelden direct stalt bij de ECB. Daardoor zouden klanten geen risico lopen.
Menselijk of technisch falen
Daar is minister Dijsselbloem het niet mee eens. ‘Een 100% veilige bank bestaat niet. Als een bank de volledige depositogelden van haar cliënten doorstort naar een rekening bij de centrale bank, is sprake van een zeer laag kredietrisico. Maar er blijft een operationeel risico bestaan wegens potentieel menselijk of technisch falen, zoals IT-storingen of fraude’, schrijft de minister.
De minister gaf wel aan te willen kijken naar het verlagen van de drempels voor toetreding voor ‘innovatieve nieuwe toetreders’. Daar wil hij ook het depositogarantiestelsel bij betrekken, maar hij gaf ook direct aan dat banken met een bankvergunning verplicht deelnemen aan dit stelsel.
Depositobank ‘verbaasd’
Richard van der Linde, de initiatiefnemer van Depositobank, zegt in een reactie ‘verbaasd’ te zijn over de antwoorden van de minister. En dan met name over de koppeling die Dijsselbloem maakt tussen het operationele risico van een bank en het depositogarantiestelsel. Van der Linde beslist op korte termijn over de toekomstplannen van Depositobank.
Hij verwacht nog deze maand een inhoudelijke reactie van De Nederlandsche Bank over de juridische argumenten die Depositobank naar voren heeft gebracht om een bankvergunning te krijgen zonder deel te hoeven nemen aan het depositogarantiestelsel.