De Russische roebel kreeg donderdag opnieuw een klap. De munt verloor ruim 5% op de dollar en paste bijna 86 maal in de Amerikaanse valuta.
Daarmee is het record overtroffen dat woensdag werd neergezet. Toen ging de roebel voor het eerst door de grens van 80 in een dollar. Eind 2014, op het hoogtepunt van de spanningen tussen het Westen en Rusland, moest er 79,9 roebel voor een dollar worden neergeteld. Destijds was de daling van de olieprijs volop gaande.
Bedreiging
Elvira Nabiullina, bazin van de Russische centrale bank zei woensdag in een interview met persbureau Bloomberg dat het aan de markt is om te beoordelen wanneer een val van de munt een bedreiging vormt voor de financiële stabiliteit en beleidsmakers dwingt tot actie. 'Tot nu toe is dat niet het geval', aldus Nabiullina.
De Russische roebel staat, net als veel andere valuta's van olie-exporterende landen, zwaar onder druk. De Russische overheid is voor het leeuwendeel van zijn inkomsten afhankelijk van de olie- en gassector. Inkomsten die hard worden geraakt, nu de olieprijs maar blijft dalen. Donderdag kelderde de prijs van een vat Brent-olie naar het laagste niveau in twaalf jaar tijd, beneden de $28.
Voor de Russische overheidsbegroting van 2016 rekenden de beleidsmakers in Moskou met een prijs van $50 voor een vat Oeral, de Russische oliesoort die donderdag op ruim $25 stond. 'Dat maakt voor de begroting een verschil van 3000 mrd roebel (€32,78 mrd, red.)', zei de Russische minister van financiën eerder deze maand in een televisie-interview.
Noodklok
Vorige week luidde premier Dmitri Medvedev nog de noodklok over de economie. Het hoge rentetarief van 11% dat de centrale bank hanteert om de hoge inflatie en de val van de roebel te beteugelen zorgt voor hoge leenkosten en trekt een wissel op de bedrijvigheid. Het land trekt bovendien in hoog tempo zijn reservefonds met deviezenreserves leeg.
De goedkope roebel jaagt de inflatie in Rusland, die toch al boven de 10% staat, verder op. Daar staat tegenover dat de overheidsbegroting door de dalende roebelkoers nog enigszins in evenwicht blijft. Omdat er op de oliemarkt wordt afgerekend in dollars, betekent een dalende roebelkoers dat de inkomsten in roebels ook bij een dalende olieprijs nog op peil blijven. Ook wordt de export gestimuleerd.
Dollar
Overigens zegt dit nieuwe dieptepunt niet alleen iets over de zwakke roebel. Ook de kracht van de dollar speelt mee: sinds 2014 is de dollar veel sterker geworden.