Het is nog steeds kommer en kwel in de mijnbouw. Maar niet alles zit tegen. De zwakke dollar kan de grondstoffenindustrie een handje helpen.
Want het wordt voor inkopers van steenkool, ijzererts en andere delfstoffen relatief gunstiger om de, in dollars af te rekenen, grondstoffen in te slaan.
Dat is maandag weer te merken aan de aandelen van de mijnbouwers in Europa. In Amsterdam zag ArcelorMittal (+7,8%), dat naast staalproductie ook ijzerertsmijnen heeft, zijn aandeel stijgen. Ook Glencore (+3,4%), Anglo American (+6,9%), BHP Billiton (+2,3%) en Rio Tinto (+2,2%) werden op de beurs weer wat meer waard.
Hard nodig
En dat is hard nodig. Want de mijnbouwers hebben het behoorlijk voor hun kiezen gehad. Eerst sloeg de val van de olieprijs van meer dan $100 per vat (Brent) naar minder dan $40 per vat de bodem weg onder de (meeste) andere grondstoffenprijzen. Een teruglopende vraag van veelvraat China kwam daar nog eens overheen. En vervolgens zette de stijging van de Amerikaanse dollar de mijnbouwers nog verder onder druk.
Sinds de olieprijs begon te dalen, medio 2014, is er ongeveer $500 mrd aan beurswaarde verdampt van de 98 grootste beursgenoteerde mijnbouwers wereldwijd, aldus schattingen van het FD op basis van Bloomberg-data.
Krantenkoppen
De afgelopen maanden waren de mijnbouwers dan ook niet weg te denken uit de koppen in de financiële media. Net als de olie- en gassector, stond de mijnbouw synoniem voor ellende. De met schulden overladen bedrijven sloten mijnen, ontsloegen mensen en begonnen aan een uitverkoop van onderdelen. Dat hielp niet altijd. Begin dit jaar vroeg bijvoorbeeld Arch Coal, de op één na grootste steenkoolproducent in de VS, faillissement aan.
Kou niet uit de lucht
En nog steeds is de kou niet uit de lucht. Vorige week nog maakte Glencore bekend een belang in landbouwactiviteiten te verkopen en de opbrengst van $2,5 mrd te gebruiken om zijn schulden te verlagen. En een maand geleden waarschuwde kredietbeoordelaar Standard & Poor's in een rapport dat de kapitaalsinvesteringen van staal- en mijnbouwbedrijven ook dit jaar weer zullen dalen, deze keer met 20%.
Lichtpuntjes
Maar er zijn ook lichtpuntjes. Zo zijn de prijzen van bijvoorbeeld zink (+9%), tin (+16%) en aluminium (+1%) dit jaar al opgeveerd, aldus data van Bloomberg. Wellicht dat positieve groeicijfers die vrijdag uit China komen de mijnbouwers nog een zetje kunnen geven. En als dat niet helpt, kunnen ze wellicht rekenen op de Amerikaanse monetaire beleidsmakers.
Want zolang die hun kruit droog houden en de rente niet verder verhogen, lijkt de dollar zwak te staan. En economen gaan er niet van uit dat de Federal Reserve snel de volgende rentestap neemt. Zeker niet nadat Fed-voorzitter twee weken geleden een 'voorzichtige' benadering van het monetair beleid bepleitte.
Zwakke dollar
Het gevolg was dat de dollar tegen de belangrijkste valuta´s in de wereld nog verder verzwakte. Ten opzichte van begin dit jaar is de Amerikaanse munt al met 4% gedaald, zo wijst de Bloomberg Dollar Spot Index uit. En in diezelfde periode steeg de Bloomberg World Mining Index, met daarin de 98 grootste beursgenoteerde mijnbouwers ter wereld, met meer dan 11%.
Daarmee is alle misère natuurlijk nog niet achter de rug. Want de Bloomberg World Mining Index staat nog wel bijna 30% onder zijn niveau van een jaar geleden. Maar zolang de dollar zwak blijft, kent de mijnbouwsector één spelbreker minder.