Voormalig directeur Bert H. van energiebedrijf Rendo wordt niet langer vervolgd voor deelname aan oplichting van zijn werkgever. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou hij zich, anders dan de twee hoofdverdachten, op tijd hebben teruggetrokken uit de omstreden constructie rond de bouw van een biokolencentrale van Stramproy Green Investments in Steenwijk. Wel krijgt hij een taakstraf van 180 uur.
Dat bleek vrijdagochtend tijdens een regiezitting voor de rechtbank Noord-Nederland in Groningen. Volgens de officier van justitie was H. weliswaar betrokken bij diverse schijnconstructies, maar is hij daar op eigen initiatief uitgestapt toen hij voelde dat het niet goed zat. Nu hij tevens een regeling heeft getroffen met Rendo over terugbetaling van een deel van de schade, vindt de officier een taakstraf van 180 uur voldoende. De officier van justitie kan deze taakstraf opleggen zonder tussenkomst van de rechter.
Oplichting
De zaak tegen de overige verdachten, waaronder de ex-directeuren Richard Woldring – hij wil graag met zijn volledige naam worden aangeduid – en Stéphan V. wordt wel voortgezet. Zij zouden Rendo tussen 2007 en 2011 voor ruim € 37 mln hebben opgelicht.
Volgens het OM hebben de twee de bouw van de biokolencentrale van Stramproy Green Investments (SGI) overdadig gefinancierd met leningen van Rendo; minstens € 8 mln daarvan zouden zij via rekeningen van medeverdachten achterover hebben gedrukt. Om de fraude te verbergen zijn diverse schijnconstructies en onjuiste jaarrekeningen gepubliceerd, aldus justitie.
Apotheker
Volgens de voornaamste verdachte Woldring was er echter niets onoorbaars aan de hand. Zowel de raad van commissarissen als de aandeelhouders van Rendo zouden destijds volledig op de hoogte zijn geweest van het reilen en zeilen van SGI, aldus zijn advocaat Cees Eenhoorn vanochtend. Zo zou er over de oprichting tot in detail zijn gesproken met toenmalig president-commissaris — oud-D66-minister — Hayo Apotheker, zelfs tot over de hoogte van de schoorsteen aan toe.
Apotheker moet van de rechtbank als getuige gehoord worden in deze zaak. Ook alle andere verzoeken van de verdediging om getuigen te horen zijn toegewezen. De datum voor de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen de twee hoofdverdachten is nog niet bekend.
Jeroen Savelkouls is verslaggever van Energeia, de informatiedienst voor energieprofessionals van FD Mediagroep.