Steeds meer goede doelen beleggen weer in aandelen. Na forse verliezen op hun aandelenbeleggingen door de crisis van 2008, werd de beurs jarenlang gemeden. Obligaties vormden een veilig alternatief. Maar nu die obligaties en ook spaarrekeningen nagenoeg niets meer opleveren of zelfs geld kosten, beleggen goede doelen steeds meer in aandelen.
Leger des Heils
Het Leger des Heils stapte na het failliet van Lehman Brothers helemaal uit aandelen, maar investeert ondertussen weer 25% van zijn beleggingskapitaal op de aandelenbeurs. Daarmee is de christelijke instelling weer terug op het niveau van voor de crisis. Ook het Oranje Fonds, dat sociale initiatieven steunt, is weer bijna op het pre-crisisniveau van 40%. Het percentage daalde als gevolg van de crisis naar 10, nu is dat alweer 38.
Half miljard euro
In 2014 waren er 93 Nederlandse goede doelen met beleggingen, aldus het Centraal Bureau Fondsenwerving. Vaak gaat het om geringe bedragen, maar enkele charitatieve instellingen gebruiken hun rendement op beleggingen om projecten met een langere looptijd te financieren. De grootste 'beleggers' zijn het Leger des Heils, het Oranje Fonds, Natuurmonumenten en KWF Kankerbestrijding. Eind 2015 was dat kwartet goed voor ruim een half miljard euro belegd vermogen.
Lees verder: ECB-beleid duwt goede doelen terug naar aandelen