Wall Street had weinig interesse in de verkiezingen en Donald Trump, totdat hij onverwacht werd verkozen tot nieuwe president van de Verenigde Staten. ‘Het is allemaal een zeepbel’, schamperde de vastgoedmagnaat over de aandelenmarkten. Analisten, economen en beleggers waarschuwden voor het inklappen van de beurs en een recessie bij winst voor Trump. Maar het omgekeerde gebeurde: beleggers werden euforisch. Geholpen door de Trump-rally sluiten veel duurbetaalde hedgefondsen het jaar 2016 toch redelijk af. Maar het verslaan van de S&P500-index blijft moeilijk voor de meesten.

Hedgefondsmanager Robert Mercer lukte dat wel. Hij schrijft zelfs een ‘double whammy’ op zijn naam. Zijn firma Renaissance Technologies haalde tegen de trend in miljarden aan nieuw geld binnen en heeft nu $36 mrd onder beheer. Hun hoofdfonds schreef grofweg 20% in waarde bij, terwijl veel concurrenten wisselvallig presteerden. Dat is niet het enige. Mercer was de belangrijkste sponsor van Donald Trump. Mercer boekt ook met zijn gok op een politieke ommekeer in zijn land een regelrechte voltreffer.
Hersenactiviteit
Met $160 mrd onder beheer mag BridgewaterAssociates zich het grootste hedgefonds ter wereld noemen. Het vlaggenschip van het toonaangevende huis stond gedurende het jaar op flinke verliezen. Maar sinds november kroop het fonds weer in de plus, aldus Bloomberg-onderzoek. Oprichter Ray Dalio is een bekende figuur die graag met vergezichten komt over de toestand in de wereld. De man die al een halve eeuw elke dag twintig minuten mediteert, heeft inmiddels 1700 man in dienst en dat mag volgens Dalio best minder.
De Wall Street Journal meldde in december dat Bridgewater in het diepste geheim werkt aan software gebaseerd op de hersenactiviteit van de fondsmanagers. Vooralsnog werkt Dalio met mensen van vlees en bloed en die krijgen volgens hem met Trump hun ‘animal spirits’ terug. Als je Trump wilt begrijpen, moet je Ayn Rand lezen, doceerde Dalio in een nieuwsbrief. Hedgefondsmanagers lagen in 2016 stevig onder vuur vanwege hun hoge kosten. In zijn campagne klaagde Trump dat Wall Street wegkomt met moord. Maar volgens Dalio ziet Trump zakenmannen niet zoals Obama als schurken.
Gesloten Sector
Paul Singer, de man achter hedgefonds Elliott Management, voorspelde een wereldwijde economische ramp met Trump. Maar Singer heeft zich na de verkiezing van Trump bedacht. Hij ziet opeens economische kansen. Hij belooft bovendien miljoenen dollars voor sponsoring van de inauguratie van Trump op 20 januari. De activistische belegger nam een aantal grote posities in, zoals een miljardenbelang in ICT-bedrijf Cognizant. Singer voerde onmiddellijk de druk op met een brief aan het management. Hoe zijn jaar wordt afgesloten, is niet bekend. De sector staat bekend als gesloten. Beleggingsresultaten en de cijfers over instroom en uitstroom worden doorgaans geheim gehouden.
Farmaceutische industrie
De Trump-rally werd vooral aangevoerd door bankaandelen. Fondsen met grote posities op Wall Street zaten dus goed. Met kop en schouders steekt de bekende waardebelegger Jeffrey Ubben uit boven de goegemeente. Met zijn ValueAct Capital nam Ubben halverwege het jaar een belang van meer dan een miljard dollar in de volgens hem sterk ondergewaardeerde zakenbank Morgan Stanley. Volgens Forbes boekte Ubben een rendement van 70% en een papieren winst van minstens $650 mln. Banken presteerden lange tijd onder de maat op de beurs, omdat de lage rente hun belangrijkste winstmotor zwaar aantast. Beleggers zetten hun geld op een terugkeer van een steile yield curve, met een voor banken lucratief groot verschil tussen de korte en de lange rente. Van Trump verwacht Wall Street soepele regelgeving.
Hedgefondsmanager John Paulson stond meteen aan de kant van Trump. Paulson maakte in de campagne deel uit van een adviesgezelschap van dertien mannen. De hedgefondsman, die in 2008 een vermogen verdiende aan het speculeren op een huizencrisis, liet zich regelmatig zien op fundraisers in luxerestaurants. Maar zijn beleggingsresultaten waren dramatisch. Zijn belangrijkste fondsen verloren meer dan tien tot tientallen procenten in waarde. Paulson zette veel geld op fusies in de farmaceutische industrie. Maar die bleven uit.
Probleemleningen
De hedgefondswereld verslikte zich gigantisch met longposities in Valeant. Shortseller Jim Chanos van Kynikos Associates sprak er schande van. Hij waarschuwt voor onzekere tijden met Trump en onvervulde verwachtingen van mensen die Trump als een ‘verlosser’ zien. ‘Bijna alle aandelen gaan omhoog omdat gerekend wordt op lagere belastingen. Ik zou niet te veel conclusies trekken op basis van twee, drie maanden.’
Hedgefondsen die zich richten op bepaalde macro-economische ontwikkelingen hadden geen best jaar. Maar dat kan gezien de aanstaande renteverhogingen gaan veranderen. Beleggers in probleemleningen hebben het over het algemeen fantastisch gedaan. Het aantrekken van energiebedrijven heeft beleggers als Marathon Asset Management en Mudrick Capital Management lucratieve rendementen bezorgd.
Fannie en Freddie
Op de aandelenmarkten deden hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac het nog beter dan de zakenbanken op Wall Street. De voordracht van Steven Mnuchin als minister van Financiën is door aandeelhouders juichend ontvangen. De verwachting is dat de bedrijven die gered moesten worden in de kredietcrisis, eindelijk verzelfstandigd gaan worden in het Trump-tijdperk. Hedgefondsmanagers Bill Ackman en John Paulson hebben dat jarenlang bepleit. De koersen van de twee bedrijven zijn meer dan 50% gestegen sinds de verkiezing van Trump. Het is hoogstens een doekje voor het zware bloeden van Pershing Square Holdings van Ackman. Hij staat op een verlies met dubbele cijfers.