PPG Industries staat bekend als een doorbijter bij overnames. Dus AkzoNobel is met het afwijzen van de avances niet zomaar van de Amerikanen af. Maar mocht PPG besluiten tot een vijandig overnamebod, dan heeft AkzoNobel — anders dan bijvoorbeeld Unilever — een verdedigingswal klaarstaan.
De Stichting AkzoNobel heeft prioriteitsaandelen in de verffabrikant en heeft daarmee het recht om de samenstelling van de raad van bestuur en raad van commissarissen van AkzoNobel te bepalen. De stichting heeft aangegeven die rechten te zullen gebruiken in 'exceptionele omstandigheden', zo blijkt uit het jaarverslag van AkzoNobel. Onder exceptionele omstandigheden valt onder meer een vijandige overname.
Hindernis voor overnemer
Een overname voorkomen kan de stichting niet door van haar benoemingsrechten gebruik te maken, maar het wordt wel een stuk onaantrekkelijker om Akzo in te lijven. Een overnemende partij koopt dan immers een bedrijf, waar ze geen enkele invloed heeft op het bestuur.
Uniek recht
Dat benoemingsrecht van de Stichting AkzoNobel is uniek. Voor andere bedrijven is die bindende voordracht in Nederland eigenlijk onmogelijk gemaakt met wetgeving in 1928 door te bepalen dat bindende voordrachten mogen worden doorbroken door de aandeelhouders met gekwalificeerde meerderheid. Alleen bestaande gevallen werden in 1928 ontzien en daar was Akzo er toen een van. Die uitzondering voor AkzoNobel is met nieuwe wetgeving in 2004 of 2005 nog eens geprolongeerd.
Geen grootaandeelhouders
Het stichtingsbestuur bestaat uit drie huidige commissarissen van AkzoNobel (oud-Unilever-topman Anthony Burgmans, voormalig BT-ceo Ben Verwaaijen en voormalig Nokia-topvrouw Sari Baldauf) aangevuld met voormalig commissaris Uwe Bufe.
AkzoNobel heeft overigens geen grootaandeelhouders die een obstakel zouden kunnen vormen bij een overname — zoals dat wel bij bierbrouwer Heineken het geval is. Volgens gegevens van persbureau Bloomberg is de Amerikaanse vermogensbeheerder Causeway Capital de grootste aandeelhouder van AkzoNobel met 6,66% van de stukken, gevolgd door verzekeraar Sun Life en vermogensbeheerder BlackRock.