Primeur voor de Nederlandse Waterschapsbank: woensdag geeft de overheidsbank voor het eerst 'sociale' obligaties uit. Die zijn bedoeld om de wereld te verbeteren, maar in harde euro's verandert er voorlopig niet zoveel.

Of eigenlijk helemaal niets. Het geld wat woensdag moet worden opgehaald (minimaal € 1 mrd) met de 'social bonds' is exclusief bedoeld voor woningbouwcorporaties, die er alleen maar 'sociale' dingen mee mogen doen. Woningen bouwen dus voor mensen met een laag inkomen, en achterstandswijken uit het slop trekken door het faciliteren van ruimtes met een sociale functie, zoals een koffiehuis voor de buurt.
Oormerk
Alleen: dat doet de NWB al jaren, woningbouwcorporaties financieren door obligaties uit te geven. En de sociale doelstellingen van die corporaties staan gewoon in de wet. 'Het verschil is dat het geld nu geoormerkt wordt', zegt schatbewaarder (treasurer) Tom Meuwissen van de bank. 'Daarmee voorzien we in een behoefte voor beleggers. Er is veel vraag naar dit soort obligaties.'
En als beleggers in de rij staan voor een obligatielening, dalen de financieringslasten. 'Dit effect hebben we al gezien bij de uitgifte van groene obligaties', zegt Meuwissen. 'De verwachting is dat dat nu weer gebeurt.'
Duurzaam beleggen
Grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, zoeken steeds vaker een duurzame bestemming voor hun geld. In Nederland hebben bijvoorbeeld de pensioenfondsen ABP en PGGM zichzelf duurzame doelstellingen opgelegd. Dat betekent minder CO₂-uitstoot, maar ook respect voor de mensenrechten en oog voor sociale aspecten, bijvoorbeeld het opknappen van achterstandswijken.
Met het 'oormerk' van de NWB kunnen deze beleggers hun geld nu duurzaam parkeren. Het wordt op een aparte rekening gezet, en wordt alleen voor de sociale woningbouw gebruikt. Het gaat dus niet naar gemeenten of waterschappen.
Lees ook
Pensioenbelegger worstelt met duurzame toekomst
'Sociale woningbouw wordt uiteindelijk goedkoper'
De vraag blijft of het oormerken van geld dat toch al naar de sociale woningbouw zou gaan nu bijdraagt aan de sociale doelstelling van de NWB en de beleggers. Meuwissen van de NWB spreekt van pionieren en stelt dat het oormerken de bouw van sociale huurwoningen (en het wegwerken van de vaak enorme wachtlijsten voor dit soort woningen) uiteindelijk kan helpen.
'Als duidelijk wordt dat voor sociale obligaties minder rente hoeft te worden betaald, wordt lenen voor sociale woningbouw uiteindelijk goedkoper.'