Beleggers gokken op grote schaal op een koersval van Amerikaanse techgiganten als Google, Apple en Netflix. Dat meldt de Financial Times. Volgens de shortsellers zijn de recente koersstijgingen van de techfondsen op de lange termijn niet gerechtvaardigd.
Beleggers verhoogden hun shortposities in Amerikaanse techfondsen de afgelopen maand met $1,4 mrd naar $41 mrd, meldt de FT op basis van cijfers van databedrijf S3 Partners. Autofabrikant Tesla is op dit moment het populairste aandeel onder shortsellers.
Het succes van Apple, Google, Microsoft, Facebook en Amazon is het afgelopen decennium bepalend geworden op de Amerikaanse beurzen. De 'grote vijf' zijn op de beurs samen grofweg $3000 mrd waard. Dat is bijna 14% van de S&P 500, de vijfhonderd bedrijven tellende Amerikaanse hoofdindex. De bedrijven zagen hun koers de afgelopen tien jaar met gemiddeld 600% stijgen.
Het vijftal behaalde over de eerste zes maanden van 2017 circa $7,5 mrd meer winst, wat neerkomt op een stijging van ruim 10%. Dat is niet houdbaar, stellen shortsellers. Dat zijn doorgaans professionele beleggers, vaak hedgefondsen. De beleggers speculeren op een koersdaling van een beursfonds door de aandelen te lenen en die vervolgens te verkopen, in de hoop de stukken later tegen een lagere prijs te kunnen terugkopen om ze te retourneren.
Gokken op een koersdaling van techbedrijven heeft dit jaar nog niet veel opgeleverd. S3 schat dat beleggers met de grootste tien shortposities in techfondsen sinds het begin van dit jaar een verlies van $7,7 mrd hebben geïncasseerd. Alleen al de koersstijging van Tesla leverde shortsellers een verlies van $4,5 mrd op. De bekende hedgefondsmanager David Einhorn van Greenlight Capital is een van de beleggers met grote shortposities in techfondsen.