Terwijl de olieprijs dit jaar per saldo niet zoveel van zijn plaats komt, blijft de koperprijs maar stijgen. Kostte het 'rode metaal' in januari nog $ 5500 per ton, woensdag schommelde de prijs op de metalen beurs in Londen rond de $ 6900 per ton.
Beleggers met de blik op de lange termijn zien in lage olieprijzen en hoge prijzen voor koper twee kanten van dezelfde medaille. De opkomst van de elektrische auto zal de vraag naar olie doen afnemen. Tegelijkertijd zitten die elektrische auto's vol met koper - voor de bedrading, en de spoelen van de elektromotor bijvoorbeeld. Het is dezelfde redenering die de prijzen voor de - veel zeldzamere - grondstoffen voor de batterijen van die elektrische auto's in extreme mate opdrijft, zoals kobalt.
Olieprijs kruipt omhoog na storm Harvey
Terwijl orkaan Irma flink huishoudt in het Caribisch gebied stegen woensdagmiddag de olieprijzen. Een vat Brent kostte rond de $ 54 per vat, een procent meer dan dinsdag. De olieprijzen kruipen langzaam omhoog nu na tropische storm Harvey enkele raffinaderijen weer worden opgestart. Dat betekent dat er meer ruwe olie verwerkt kan worden, bijvoorbeeld tot benzine. De prijzen van termijncontracten voor die brandstof zijn nadat de storm is gaan liggen weer net zo hard gedaald als ze gestegen waren vlak voor en tijdens de storm. Een gallon (afgerond 3,78 liter) benzine kostte woensdagmiddag afgerond $ 1,65. Vorige week piekte de prijs nog boven de $ 2 per gallon.
Prijs opgedreven
Toch zijn het vooral factoren voor de korte termijn die de koperprijs nu doen bewegen. Na de verkiezing van Donald Trump als president van de VS schoot de prijs omhoog en ontwikkelde koper zich als een 'Trump Trade.' Speculanten stortten zich op koper met de gedachte dat de Amerikaanse president de verouderde infrastructuur van de VS zou aanpakken.
Later kwamen daar nog positieve geluiden over de Chinese economie bij. Dat land is grootverbruiker van grondstoffen. Koper kent behalve elektrische auto's een waaier aan toepassingen, bijvoorbeeld in witgoed maar ook in de bouw. Tot slot ging het aanbod dit jaar omlaag, bijvoorbeeld door een staking in de grootste kopermijn ter wereld, La Escondida in Chili.
'Koper is 10% te duur'
Maar ondanks al het goede nieuws voor de kopermarkt is het metaal volgens de analisten van zakenbank Goldman Sachs toch echt te duur. Zij hebben alle bovenstaande factoren in hun modellen ingevoerd en stellen dat koper zo'n 10% goedkoper zou moeten zijn. Daarbij hebben zij nog een belangrijke factor meegerekend die van invloed is op de grondstoffenprijzen: de koers van de Amerikaanse dollar.
Dat is de valuta waarin de meeste grondstoffen worden afgerekend. Een zwakker dollar maakt grondstoffen goedkoper en dus gewilder voor afnemers met andere valuta, zoals bijvoorbeeld de euro. Vorige week verzwakte de dollar verder en brak de euro kortstondig door de grens van $ 1,20.
In die zin is het ook voor grondstoffenhandelaren zaak om donderdag het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) in de gaten te houden. Het zijn immers nog steeds de centrale bankiers op de wereld die door louter woorden de wisselkoersen in beweging kunnen zetten.