Koninklijke beursfondsen verliezen wat van hun glans op de aandelenmarkt. Sinds april 2013 – de inhuldiging van koning Willem-Alexander – hebben die een voorsprong opgebouwd ten opzichte van de hoofdgraadmeter van het Damrak: de AEX-index. Daarvan heeft het mandje met Oranje-aandelen afgelopen jaar wel wat moeten inleveren.
De aandelenkoersen van de dertien beursbedrijven met het Oranjekeurmerk staan sinds de inhuldiging bijna 65% hoger. Dat is 9 procentpunt meer dan de algemene beursindex (+56%). Een jaar geleden bedroeg de voorsprong van Koninklijke fondsen nog ruim 13 procentpunt. Dalende beurskoersen bij KPN , BAM Groep , Boskalis en PostNL zijn debet aan deze ontwikkeling. Elk van deze bedrijven leverde afgelopen twaalf maanden meer dan 8% aan beurswaarde in.
Royal Imtech
Nu zegt het predicaat Koninklijk weinig over de kwaliteit van de bedrijven. Veel van de dertien beursfondsen hebben lange tijd geleden het predicaat toegekend gekregen. Dat betekent dat in de loop van de jaren de omstandigheden flink veranderd kunnen zijn. Dat het snel kan verkeren bleek bijvoorbeeld bij Royal Imtech. Na een forse groei mocht de technisch dienstverlener in 2011 het kroontje dragen, maar vier jaar later ging het bedrijf bankroet.
Toch maakt niet zomaar elk bedrijf kans op het predicaat Koninklijk. Om tegenwoordig deze titel te kunnen krijgen dient een bedrijf minstens honderd jaar te bestaan. Bovendien dienen ze aantoonbaar stabiel en 'zeer belangrijk in hun vakgebied' te zijn. Momenteel dragen 576 bedrijven het predicaat Koninklijk.
Nieuw koninklijk aandeel
Een ander Koninklijk beursfonds dat achterblijft, is VolkerWessels , dat afgelopen jaar aan het mandje is toegevoegd. Dit bouwbedrijf keerde in mei 2017 terug op het koersenbord van het Damrak, na een afwezigheid van veertien jaar. De koninklijke debutant boekte in zijn eerste beursjaar een klein koersverlies van bijna 1% op een 5% hogere beurs.
Sinds april 2013 zijn naast Imtech ook Reesink en Ten Cate van het koersenbord aan het Damrak verdwenen. Beide bedrijven zijn overgenomen en van de beurs gehaald door investeerders.
Wessanen uitschieter
Een positieve uitschieter is Koninklijke Wessanen . Afgelopen jaar steeg de aandelenkoers van het natuurvoedingsbedrijf 19% en het staat nu zelfs 516% hoger dan ten tijde van de inhuldiging. De smaakmaker van afgelopen jaar was DSM met een koerssprong van 30%. Sinds april 2013 heeft het aandeel van het fijnchemieconcern 76% aan waarde gewonnen.