Zijn leven als hedgefondsmanager was 'tweedimensionaal', zei Bill Browder van Hermitage Capital management in 2015 tegen het FD, totdat hem de ogen werden geopend door de dood van zijn advocaat Sergej Magnitski in een Russische cel.
Magnitski was door de Russische autoriteiten in de gevangenis gezet terwijl hij bezig was $230 mln van Browder in beslag genomen activa terug te vorderen.
Het was een keerpunt in zijn leven en sindsdien doet Browder er alles aan om crimineel geld uit Rusland op te sporen. Zijn laatste slachtoffer is Nordea, de grootste bank van Scandinavië.
Browder heeft documenten naar de Zweedse Economische misdaadautoriteit (Seca) gestuurd waaruit zou blijken dat er tussen 2007 en 2013 zeker $175 mln op 365 Zweedse, Deense, Finse en Noorse Nordea-rekeningen is gestort door dubieuze bedrijven die bij Danske bankierden. Dat melden diverse buitenlandse media.
Zo wordt Nordea meegezogen in het witwasschandaal bij Danske Bank. Via de Estse dochter van de Deense bank zou via rekeninghouders van Nordea belastinggeld zijn ontdoken en crimineel geld zijn witgewassen. Browder speelde in het blootleggen daarvan ook een sleutelrol.
Beleggers zetten op basis van het nieuws de beurskoers van Nordea gisteren 4,5% lager, terwijl de banken gemiddeld in Europa nauwelijks verliezen kenden.

Nog geen formeel onderzoek
Het lijkt erop dat Nordea verantwoordelijkheden uit antiwitwaswetten niet is nagekomen, zo liet Seca weten. 'We hebben documenten ontvangen van Hermitage met betrekking tot witwaspraktijken', zei een woordvoerder van de Zweedse instelling. 'We evalueren nu welke autoriteit dit moet afhandelen.'
Er is nog geen formeel onderzoek gestart. Volgens Browder is het evident dat goed boekenonderzoek de geldstromen in de gaten had gekregen. Hij stelde tegenover persbureau Bloomberg dat het duidelijk is dat er iets duidelijk verkeerd is gegaan bij Danske, maar dat er nog niet voldoende bekend is om conclusies te trekken over Nordea.
Lees ook
Eurozone door verhuizing Nordea een systeembank rijker
Lees ook
'Denemarken en Zweden sluiten zich snel aan bij Europese bankenunie'
Het van origine Zweedse Nordea verhuisde begin oktober naar euroland Finland. De bank wilde onder het Europese bankentoezicht vallen, niet in de laatste plaats vanwege de hogere toezichteisen in Zweden.
In een interview stelde chief risk officer Julie Galbo van Nordea eerder deze maand dat ze niet kon uitsluiten dat de bank was gebruikt om geld wit te wassen. Ze benadrukte daar wel dat Nordea de monitoring van de bank fors had opgekrikt en dat er afscheid was genomen van tal van risicovolle 'portfolio's' sinds de bank drie jaar geleden door de Zweedse autoriteiten op de korrel was genomen. De bank stelt woensdag dat hij alle verdachte transacties aan de autoriteiten meldt.