Dan Loeb zal als belegger toch wel iets goed hebben gedaan. Halverwege de jaren negentig begon hij met $3,4 mln en inmiddels beheert zijn hedgefonds Third Point Capital zo'n $17,5 mrd. Loeb kan zelf volgens de rijkenlijst van Forbes tekenen voor ruim $3 mrd.
De 57-jarige Loeb is ook niet te beroerd om de grote multinationals aan te pakken. Zijn brieven ploften al op de mat bij Yahoo!, Sony en Nestlé. Bij die laatste, met een jaaromzet van bijna €80 mrd 's werelds grootste voedingsmiddelenbedrijf, wist hij het een en ander af te dwingen. Na de komst van Loeb kondigde Nestlé een aandeleninkoopprogramma aan van $21 mrd en sloeg het bedrijf de handen ineen met koffiemaker Starbucks.
Bio-trend gemist
Niet gek dus dat de verwachtingen hooggespannen waren, toen Loeb zich aandiende bij Campbell Soup. Loeb noemt zich een 'event-driven investor' - jargon voor een investeerder die graag zelf de zaak in beweging zet. En dat er bij Campbell Soup iets in beweging moest worden gezet, was duidelijk. De soepfabrikant teerde nog op conserven en had de bio-boot compleet gemist.
Na een tweede winstwaarschuwing op rij en het vertrek van de bestuursvoorzitter in mei was het bedrijf een 'strategische heroriëntatie' gestart. Alle opties lagen op tafel. Niet gek dus dat Loeb zich meldde. In augustus dook hij op, met ruim 8% van de aandelen én een telg uit de oprichtersfamilie.
Bestuur en commissarissen hadden zitten suffen, aldus Loeb. Hun collectieve ontslag en een verkoop van de hele onderneming waren het enige dat het 149 jaar oude Campbell Soup nog kon redden. Maar het liep anders.
Overzeese merken in de verkoop
Het bedrijf, waar de erven-Dorrance nog een belang in hebben van ruim 40%, besloot zijn lot in eigen hand te houden. Overzeese merken gingen in de verkoop, recentelijk aangekochte 'gezonde' producten eveneens. Campbell Soup ging weer doen waar het goed in was: soep maken.
Koers
De afzwakking van Loebs eisen deden het aandeel goed. Intussen staat er $42 op de borden en wordt het tijd voor hem om te cashen.
Dat lijkt goed uit te pakken. Er was verbetering te zien in de soep-business, aldus Campbell Soup vorige week. De omzet van $2,69 mrd in het derde kwartaal overtrof de analistenverwachtingen. Loeb, die bot ving bij de familie, zag zich genoodzaakt minder hoog van de toren te blazen.
Afzwakking eisen
Daar een verkoop niet doorging, zwakte Loeb zijn eisen af tot de aanstelling van vijf nieuwe bestuurders. Maandag schreven diverse media dat hij nu akkoord gaat met twee nieuwe benoemingen. Zo moet Loeb ervaren dat de soep soms niet zo heet gegeten wordt, als hij wordt opgediend.
En zijn belegging? Toen Loeb in augustus kwam, kostte een aandeel Campbell Soup zo'n $40. Daarna zakte de koers terug, maar de afzwakking van Loebs eisen zette eind vorige week een koers van ruim $40 op de borden. Het moment voor Loeb om te cashen lijkt echter vervlogen. Bij het slot van de Europese beurshandel noteerde het aandeel Campbell Soup 2,2% lager, op €39,68.