Was daar weer die bekende 'fat finger'? Met de koers van Jardine Matheson Holdings, een 186 jaar oud conglomeraat, gebeurt eigenlijk nooit iets bijzonders. Tot de koers van het aandeel donderdag in een mum van tijd 83% daalde, om dat verlies als de wiedeweerga te herstellen.
Handelaren en analisten waren er al snel bij die opmerkelijke marktbeweging te duiden. Dit moet die bekende dikke vinger zijn, stelden zij. Bijvoorbeeld iemand die twee nullen te veel invult bij het inleggen van een order of door onoplettendheid een andere tikfout maakt.
Dan krijg je vanzelf dat een koers fratsen vertoont zoals bij de Britse holding waarin een uitbater van Aziatische filialen van Pizza Hut huist, evenals een Hongkongs vastgoedbedrijf. Het aandeel van het conglomeraat sloot woensdag op $66,47. Toen de handel opende, wisselden meer dan honderdduizend stukjes opeens van hand voor slechts $10,99. Het zorgde voor een fikse koersdaling bij de opening en een kortstondig beursverlies van $41 mrd.
'Als je kijkt naar hoe de prijs zich herstelt, lijkt het, terwijl we wachten op informatie, op een dikke vinger', zei analist Marc Tan van KGI tegen persbureau Bloomberg.
Er waren genoeg redenen dat aan te nemen. Want dikke vingers zijn zelfs in tijden van algoritmes nogal eens de reden voor opmerkelijke 'flash crashes'.
Neem nu Samsung Securities, een Aziatische broker die in april vorig jaar van plan was werknemers een dividend van 1000 Koreaanse won uit te keren. In plaats daarvan voerde iemand in dat er 1000 aandelen naar de werkgevers gingen. De waarde van die stukken was dertig keer de beurswaarde van het bedrijf.
Dat was nog niet alles: toen een aantal medewerkers besloot die stukken te verkopen, kelderde het aandeel.
En wie herinnert zich Mizuho Securities nog? De Japanse broker wilde 610.000 aandelen van wervingsbedrijf J Com kopen voor één yen per stuk. Maar de werknemer die de opdracht moest uitvoeren in 2005, kocht één aandeel voor 610.000 yen.
'Geen manipulatie'
Wie had precies die dikke vinger bij het handelen in het aandeel Jardine? Het antwoord is onbevredigend: niemand.
Althans, als we het Singaporese beursbedrijf SGX mogen geloven. Dat kwam donderdag met een verklaring waarin stond dat er vlak voor de opening een stortvloed aan verkooporders binnenkwam. Aan de meeste van die orders was geen prijs gekoppeld. Er was 'geen teken van manipulatie', aldus de beursuitbater tegen persbureau Bloomberg. 'Verkopers hadden hun orders kunnen terugtrekken als ze niet wilden handelen', stelde SGX, dat de orders niet annuleerde.
Wat er dan wél aan de hand was, blijft voorlopig onduidelijk. In ieder geval schoten beleggers niet in de stress. Ondanks de kortstondige koersimplosie sloot het aandeel een halve procent hoger.