De Europese Centrale Bank (ECB) werkt aan een leningenpakket en andere maatregelen om het midden- en kleinbedrijf te beschermen tegen de economische gevolgen van het coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters op basis van drie anonieme bronnen die van de discussie weten.
De belangrijkste maatregel die besproken wordt is een gericht leningenpakket (tltro) om dergelijke bedrijven van liquiditeit te kunnen voorzien als zij in de problemen komen. Details zijn nog niet bekend, omdat de plannen volgens de bronnen nog in de voorbereidende fase zijn.
Vergelijkbaar met tltro's
Het zou kunnen dat ze lijken op de huidige tltro's waar banken voor drie jaar geld kunnen ophalen en korting kunnen krijgen op de rente als ze een bepaalde doelstelling behalen. Volgens Frederik Ducrozet, ECB-watcher bij Pictet Wealth Management, kan een 'coronaviruspakket' een kortere looptijd hebben en kunnen banken inschrijven naar rato van hun blootstelling aan het mkb.
De ECB wil tegenover Reuters niet reageren, maar maandag liet de door Christine Lagarde geleide instelling in een persverklaring weten klaar te staan om 'gerichte maatregelen' te nemen.
De Oostenrijkse centralebankpresident Robert Holzmann zei vandaag in een speech in Wenen dat tltro's volgende week aan de orde komen bij de ECB-beleidsvergadering.
Centrale banken en G7
Centrale banken staan onder druk om maatregelen te nemen om de economische gevolgen van het virus te beperken. De ECB kan, in tegenstelling tot de Federal Reserve, nauwelijks nog de rente verder verlagen en moet het dus hebben van andere, gerichte, maatregelen, zoals bijvoorbeeld het tltro-leningenpakket.
Dinsdag liet de G7 weten bereid te zijn om 'acties te ondernemen, inclusief begrotingsmaatregelen waar nodig, om te helpen in het bestrijden van het virus en het ondersteunen van de economie'. Concrete maatregelen maakte het overleg van de rijkste industrielanden niet bekend.
Na de verklaring van de G7 daalden Europese beurzen. Ook de futures voor de belangrijkste beurzen op Wall Street wijzen op een lagere opening. Maandag sloten de beurzen nog met winst, vooral de Dow Jones-index deed het goed met een winst van 5,1%, de sterkste stijging op één handelsdag sinds 2009.
Lees ook:
G7-landen bereid om alle middelen in te zetten tegen coronavirus