Investeerders in Evergrande maken zich grote zorgen over de financiële positie van het Chinese vastgoedimperium. Vrijdag kelderde de koers van het bedrijf in Hongkong met bijna 10%. De handel in de obligaties en aandelen van het bedrijf werden even stilgelegd en koersen van andere projectontwikkelaars in China daalden fors.
Evergrande boekte vorig jaar een omzet van ruim $70 mrd, maar zit vol met schuld, in totaal zo'n $120 mrd. De prijs van de schuldpapieren daalde vrijdag fors en sloot op 74 renminbi, waar de nominale waarde 100 renminbi is. Dat betekent dat beleggers verwachten dat ze ruim een kwart van hun schuld niet meer terug gaan zien. De onzekerheid rond Evergrande zorgde ook voor koersdalingen bij andere risicovolle (high yield) bedrijfsobligaties in Azië.
'Lasterlijk en nep document'
De instorting volgde op een volgens Evergrande 'lasterlijk' en 'nep' document dat donderdag op Chinese sociale media circuleerde. In die brief staat dat het bedrijf bij de Chinese overheid heeft aangeklopt voor een steunpakket, omdat het in geldnood zit. In een reactie ontkende Evergrande niet dat het bij de overheid zou hebben aangeklopt.
Ook los van een al dan niet valse brief gaat het niet best met Evergrande. Kredietbeoordelaar S&P plakte vrijdag een negatief vooruitzicht op de schuld van het bedrijf. 'Evergrande laat zijn kortlopende schulden steeds meer oplopen, doordat het vastgoedprojecten blijft kopen. We hadden juist verwacht dat het bedrijf iets aan die schuld zou doen.'
Een mogelijke oplossing voor het schuldprobleem is het afsplitsen van de tak die zich bezighoudt met vastgoedbeheer.
Notering Shenzen
Ondertussen schermt Evergrande al jaren met plannen om naast een beursnotering in Hongkong ook een notering in het Chinese Shenzhen te nemen. Daar zijn de waarderingen voor vastgoedfondsen een stuk hoger dan in Hongkong.
Met enkele grote schuldeisers heeft het bedrijf afgesproken dat ze hun geld terug mogen vragen als die tweede notering er niet komt. In totaal zou dat gaan om $19 mrd, goed voor circa 92% van Evergrandes liquide middelen.
De vraag is of de overheid, die juist bedrijven in de problemen minder wil gaan stutten, bereid is Evergrande te gaan redden. Een ondergang van het vastgoedbedrijf zou ook Chinese banken veel geld kosten.