
Een debat zonder nieuwe informatie maar met een hoop geschreeuw zal zwevende Amerikaanse kiezers niet veel hebben geholpen een keuze te maken tussen president Donald Trump en voormalig vicepresident Joe Biden.
Voor beleggers leverde het debat ook weinig concrete informatie op. Nieuwe plannen of de uitwerking van eerder gecommuniceerde plannen kwamen nauwelijks ter sprake. Beleggers reageerden in eerste instantie dan ook negatief op het spektakel. In de handel voorbeurs zakte de future op de S&P 500, de belangrijkste index van aandelen van grote Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven, 2%, naar een min van 0,85%. De dollar steeg, volgens analisten een teken dat beleggers risico's mijden.
Enquête
Volgens een eerste enquête van YouGov won de Democraat Joe Biden het debat met een voorsprong van 48%, tegen 41% voor de Republikein Trump. Die cijfers liggen niet ver af van de huidige tussenstand in de peilingen voor de verkiezingsdag van 3 november.
Een deel van de angst op de financiële markten draait om de vraag of Donald Trump de macht wel overdraagt, mocht hij de verkiezingen verliezen.
Een krappe uitslag zal de financiële markten flink kunnen ontwrichten, is de verwachting. Elliot Hentov, hoofd policy research van vermogensbeheerder State Street, zei daar eerder over dat markten niet zozeer bezig zijn met de vraag of de winnaar van de verkiezingen een Democraat of een Republikein wordt: 'Het allerbelangrijkste voor investeerders is de vraag of de verkiezingen soepel en eerlijk gaan verlopen en er een duidelijke winnaar is.'
Angst over verloop verkiezingen
Volgens een eerste reactie van de economen van ING is die angst door het verloop van het debat verder aangewakkerd. 'President Trump weigerde te beloven dat hij zijn aanhangers zou oproepen rustig af te wachten als er vertragingen optreden bij het verwerken van de verkiezingsuitslag.'
Volgens Trump is er een grote kans dat er grootschalig zal worden gefraudeerd in het stemproces. Daar is geen enkel bewijs voor.
Het negatieve sentiment naar aanleiding van het verkiezingsdebat leek woensdagmiddag alweer weggeëbd. De Amerikaanse beurzen openden in het groen, en stonden tegen het einde van de handelsdag in Europa nog altijd ruim in de plus, met winsten van rond de 1%. Aanleiding was opnieuw de Amerikaanse politiek. Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van financiën, stelde tegenover televisiezender CNBC dat hij een deal verwacht over overheidssteun met de Democratische partij.
Als die steun er inderdaad komt, is dat op de korte termijn goed voor de economie. Ook een rapport van salarisstrookjesverwerker ADP over het aantal nieuwe banen in de VS steunde het sentiment.