
In het kort
- Volgens KPMG heeft EY verkeerd gereageerd op een klokkenluidersmelding van een van haar eigen werknemers.
- Een EY-werknemer waarschuwde al in 2016 voor vermoedens van fraude bij betaalbedrijf Wirecard.
- De aantijgingen zijn volgens KPMG niet op een juiste manier onderzocht.
Accountantskantoor KPMG heeft felle kritiek geuit op EY, de huisaccountant van betaalbedrijf Wirecard. Volgens KPMG heeft EY verkeerd gereageerd op een klokkenluidersmelding van een van haar eigen werknemers.
Een EY-werknemer waarschuwde al in 2016 voor vermoedens van fraude bij het betaalbedrijf bij de aankoop van drie bedrijven in India. Ook meldde hij dat een manager van Wirecard een poging deed een EY-accountant in India om te kopen.
Onderzoek
Dat blijkt uit een addendum bij het in april gepubliceerde onderzoek van KPMG naar de boekhouding van Wirecard. Daarin staan zaken die de accountants van KPMG aan het licht brachten, maar die niet binnen de onderzoeksopdracht aan de accountant vielen. Over dat niet publiekelijk beschikbare rapport schrijft de Britse zakenkrant Financial Times.
Wirecard ging in juni onderuit nadat bekend werd dat €1,9 mrd aan cashgeld op de balans 'waarschijnlijk niet bestaat'. Die bekendmaking ontketende een van de grootste fraudeschandalen in het Duitse naoorlogse bedrijfsleven. Ook de Duitse politiek, toezichthouder BaFin en accountantskantoor EY, dat al sinds 2009 de boeken van Wirecard controleert, worden daarin meegezogen.
Overnames
De klokkenluider stuurde in 2016 een brief naar het Duitse EY-hoofdkwartier. Daarin uitte de werknemer zorgen over een serie overnames die Wirecard in India deed. Voor drie betaalbedrijven, genaamd Hermes i Tickets, GI Technology en Star Global, betaalde Wirecard €340 mln.
De verkoper was een bedrijf uit Mauritius, genaamd Emerging Market Investment Fund 1A. Volgens de klokkenluider hadden managers van Wirecard direct en indirect belangen in het Mauritiaanse bedrijf, en was er dus sprake van belangenverstrengeling. Om de aankoopprijs op te voeren zouden de winstcijfers van de Indiase bedrijven kunstmatig zijn opgeblazen, zo stelde de klokkenluider. De aantijgingen zijn volgens KPMG niet op een juiste manier onderzocht.
Intern onderzoek
De melding leidde tot een intern onderzoek van het antifraudeteam van EY. Dat onderzoek werd geplaagd door problemen en afgesloten voordat belangrijke vragen waren beantwoord, zo concludeert KPMG. Volgens de vakbroeders van EY had de accountant, omdat het met de poging tot omkoping zelf betrokken was geraakt, het onderzoek door een externe partij moeten laten uitvoeren. 'Het onderzoek van EY Audit was niet compleet', aldus KPMG. 'Naar onze mening had een derde partij een onafhankelijk onderzoek moeten uitvoeren.'
Ondertussen zit het hoofd van Wirecards boekhoudafdeling, Stephan von Erffa, al sinds juni vast. De Duitse justitie verdenkt hem van fraude, verduistering en marktmanipulatie.
Op bevel van Jan Marsalek, de voormalige operationeel directeur van Wirecard die sinds juni op de vlucht is voor justitie, werd het onderzoek naar de fraude in 2018 gestaakt.
Lees ook
'Aasgieren' op de beurs straffen list en bedrog af
Opinie | Controlefouten Wirecard kunnen geen mensenwerk genoemd worden
Chinezen verhalen schade megafraudes Nidera in Rotterdam op accountantskantoor EY
Parlementair onderzoek naar Wirecard kan Merkel en Scholz bevlekken
Duitse toezichthouder verder in het nauw door beleggingen medewerkers in Wirecard