
In het kort
- De verwachte winsten van bedrijven in de AEX zijn iets naar boven bijgesteld tijdens het afgelopen kwartaal.
- Het verschil tussen Europese en Amerikaanse bedrijven is alleen maar groter geworden.
- De toelichting zal voor marktvorsers belangrijker zijn dan de cijfers zelf.
Analisten zijn gunstiger gestemd over de prestaties van AEX-bedrijven in het derde kwartaal: de winstprognoses liggen een half procent hoger dan bij aanvang van die periode. Dat blijkt uit een analyse aan de vooravond van het laatste kwartaalcijferseizoen van dit jaar, op basis van de verwachtingen van door Bloomberg geraadpleegde analisten. Het geeft aan dat analisten denken dat de winsten van in de AEX opgenomen bedrijven beter herstellen dan die van bedrijven elders in Europa.
Voor de bedrijven in de Stoxx Europe 600, de Europese tegenhanger van de brede Amerikaanse S&P 500-index, wordt helemaal geen herstel verwacht. Daar zijn de door analisten voorspelde gewogen winsten nu 41% lager dan aan het begin van het jaar. In de AEX is dat 35%, terwijl de S&P 500-bedrijven naar verwachting 23% minder winst boeken dan aan het begin van 2020 werd verwacht. Opvallend genoeg is de golf van nieuwe coronabesmettingen en bijbehorende lockdowns niet in de verwachtingen terug te zien.

Dat het verschil tussen de S&P 500 en de Stoxx Europe 600 zo groot is, komt vooral door de samenstelling van de index: in de Verenigde Staten maakt vooral de techsector de dienst uit, terwijl in Europa de industrie nog een stuk belangrijker is. De AEX zit daar met zijn samenstelling precies tussenin en dat is dan ook in de winstverwachtingen terug te zien.
De komende kwartaalcijferperiode zal de winsttaxaties sterk beïnvloeden. Analisten zullen vooral aandacht hebben voor de toelichting die ceo's en cfo's bij de derdekwartaalcijfers geven. Wat zeggen ze over de resultaten, nu de lockdown weer strikter wordt? Gaan ze werknemers ontslaan? Stijgt de omzet maand op maand, of zorgen de striktere maatregelen opnieuw voor lagere omzetten?
ASML en Just East Takeaway openen het bal
Bij de AEX-fondsen openen ASML en Just Eat Takeaway woensdag het bal. Beide bedrijven zijn in hun omzet nauwelijks geraakt door het coronavirus: de oranje Thuisbezorgd-fietsers hadden het juist drukker dan ooit toen de horeca gesloten was en ook de vraag naar chipmachines werd niet kleiner. Als het gaat om door corona geraakte bedrijven, zal er volgende week pas meer duidelijk worden. Dan komen conjunctuurgevoelige ondernemingen met cijfers, zoals uitzender Randstad en verfmaker AkzoNobel.
Over het algemeen presenteren bedrijven bij de cijfers over het eerste en derde kwartaal minder gegevens dan bij de halfjaarcijfers. Vaak zijn er slechts de meest basale omzet- en winstcijfers, die moeten laten zien of een onderneming globaal gezien op koers ligt. Dat is doorgaans geen groot bezwaar, maar beleggers hebben, in een corona-economie die van kwartaal tot kwartaal honderdtachtig graden kan draaien, daardoor erg weinig inzicht. Investeerders willen bijvoorbeeld graag weten welke bezuinigingen bedrijven doorvoeren: ontdoen zij zich massaal van werknemers, of daalt juist het budget voor onderzoek en innovatie?
Extra informatiebehoefte
Een aantal ondernemingen kwam aan de extra informatiebehoefte van beleggers tegemoet door meer cijfers te geven dan anders. Zo stuurde Shell op dertig september al een update de wereld in met de belangrijkste resultaten over het kwartaal dat die dag afliep. Ook zorgde de coronacrisis ervoor dat bedrijven die normaal gesproken alleen per halfjaar rapporteren, nu wel met kwartaalcijfers kwamen. Zo gaf verzekeraar Aegon dit jaar wel cijfers over het eerste kwartaal. Over het derde kwartaal staat een dergelijke publicatie niet in de planning, zo valt op te maken uit navraag bij het bedrijf.
Ook de ontwikkelingen wat betreft de kaspositie zijn, voor zover bedrijven die publiceren, interessant. Bij het naar buiten brengen van de halfjaarcijfers bleek dat de aan de AEX genoteerde ondernemingen de geldpakhuizen flink aan het vullen waren. Bedrijven haalden geld op door nieuwe aandelen uit te geven, namen hun kredietfaciliteiten bij banken op en bezuinigden. Dat maakte duidelijk dat ze zich tegen de financiële gevolgen van de nu begonnen tweede golf proberen te weren.