Dat het Amerikaanse inflatiepeil vorige maand zo'n onverwachte vlucht nam, wijt Fed-voorzitter Jerome Powell voor een groot deel aan een run op gebruikte auto's. Dat zei hij deze week in Washington. Die hausse houdt vanzelf weer een keer op, en daarmee ook inflatiepercentages van 5% of meer, aldus Powell. Voor de failliete autoverhuurder Hertz is het te hopen dat de terugval nog eventjes op zich laat wachten.
Wagens in de uitverkoop
Het concern profiteert er namelijk flink van. Dat blijkt uit het feit dat Hertz deze week $4 mrd aan nieuw krediet wist binnen te slepen. Het gaat om twee obligatiepakketten met looptijden van drie tot vijf jaar. De minst riskante variant levert investeerders een effectief rendement (yield) op van 1,22%. Geen slechte deal, voor een vrijwel failliet bedrijf.
In mei vorig jaar kreeg Hertz onder de zogeheten Amerikaanse Chapter 11-procedure bescherming tegen schuldeisers. De firma ging ging al jaren gebukt onder een zware schuldenlast, maar moest vorig jaar faillissement aanvragen. Het coronavirus deed de autoverhuurder de das om door het wegvallen van de klandizie. Het ongebruikte wagenpark kon het afgelopen jaar in de uitverkoop.
Goed moment
Dat had op geen beter moment kunnen gebeuren. Door het gebrek aan halfgeleiders moesten consumenten het zonder nieuwe auto's stellen. Autofabrieken over de hele wereld legden hun productie tijdelijk stil, waardoor autohandelaren inmiddels wachtlijsten hanteren.
En dus stortten Amerikanen zich massaal op tweedehandsjes, met een voorspelbaar gevolg voor de prijzen ervan. Afgelopen april steeg de gemiddelde prijs voor een gebruikte auto in de Verenigde Staten met 10% en in mei met nog eens 7,3%. Vergeleken met juni vorig jaar kost een gemiddelde gebruikte auto nu zelfs 36,4% meer. Bij Hertz rinkelde de kassa.
In mei van dit jaar kochten vermogensfondsen Knighthead Capital Management en Certares Management de failliete autoverhuurder. De deal waardeerde Hertz toen op $7,4 mrd (omgerekend €6,2 mrd), of $8 per aandeel, mede op basis van zijn autobestand. De fondsen hebben zich voorgenomen om Hertz eind deze maand uit het faillissement te trekken met een nieuwe investering.
Tijdelijk fenomeen
Jerome Powell benadrukte bij zijn toespraak in Washington dat de stormloop op gebruikte auto's een tijdelijk fenomeen is en dat de prijzen 'uiteindelijk weer dalen'. Dat laatste constateert Cox Automotive, de moeder van het Amerikaanse autoveilinghuis Manheim, nu al. Analisten van Cox noteerden over de eerste twee weken van juni een forse afvlakking van de prijzen voor gebruikte wagens.
Powell kan zich voor een bevestiging van zijn inflatieprognose weinig beters wensen. Voor Hertz en zijn investeerders is het nu te hopen dat Powells ándere prognose ook uitkomt, namelijk dat de economie en de voor Hertz levensbelangrijke toerismesector zich vanaf dit jaar ook weer weten te herpakken.