Meest gelezen

1 reactie

Beste Marcel,

De oorzaak van de crisis was te veel schuld met een te lage rente. Dit veroorzaakte enorme bubbels in de economie of te wel de economie was op gejaagd en draaide op een te hoog niveau.
Om op dat zelfde of hoger niveau van voor de crisis te krijgen wordt een gevaarlijk spel gespeeld, wat op nieuw bubbels gaat veroorzaken. Voorbeeld is het rijzen van de onroerend goed aandelen terwijl steeds meer retailers in problemen geraken. Draghi probeert de inflatie aan te jagen door de rente nog lager te maken zodat de waarde van het kapitaal, wat die schulden mogelijk maakte, op termijn reëel lager wordt. Het rendement wordt nu zelfs absoluut negatief!
Zoals voorspelt proberen de zuidelijke landen een greep in de pensioenreserves van o.a. Nederland te doen. Daarin slagen ze dus via een omweg.

Het wordt tijd dat pensioenfondsen gezamenlijk weigeren om nog langer Staatsobligaties aan te houden. Allemaal aan de ECB verkopen!

Het "Top Down" systeem waarbij nieuw geld via lokale banken in circulatie wordt gebracht eindigt, als het al werkt, in een nieuwe nog grotere schuldencrisis.
Het is veel beter om nieuw geld " Bottom Up" in de economie te brengen door b.v. 3 x 1000 Euro* stapsgewijs aan alle inwoners van het Eurogebied te schenken en de rentevoet stapsgewijs naar 4,5% te brengen, zodat er weer een normale economie ontstaat met een gezonde vraag, lichte inflatie en een positief reëel rendement.

* totaal ongeveer 1000 miljard Euro

Dhr. Hoogland

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.