3 reacties

Vaak, misschien wel meestal is een ZZP'er een ZZP'er geworden omdat de arbeidsmarkt geen andere mogelijkheden bood. Denk dat dit belangrijk is om te onderzoeken. Degenen die het voor vrijheid blijheid doen, verdienen goed, zijn waarschijnlijk specialisten of toevallig in een sector werkzaam die het nog goed doet. Hier in Italie is de ZZP'er al veel langer een fenomeen. Vrijwel alle advokaten, architecten, ingenieurs, designers, boekhouders, loodgieters etc zijn het. De verdiensten zijn uitermate verdund voor deze mensen, die op zich zelf werken of in 'dienst' van grotere werkgevers die op deze manier flexibiliteit en besparing zoeken. Het heeft een leger van 'paupers' voortgebracht die of op de rand van het bestaan balanceren of die zich door ouders en grootouders (pensioenen) laten onderhouden daar er geen vangnet voor ze bestaat. Verzekeringen kan niemand zich permitteren. Denk dat de Nederlandse situatie ook deze kant op gaat. Zie gaandeweg steeds meer overeenkomsten. De toekomst van de jongeren is die van een ondernemer maar dan zonder het inkomen die bij een ondernemer hoort, immers wie een risico loopt en kostenbesparend werkt voor een ander zou moeten delen in de winst. Niets is minder waar, de winst wordt juist behaalt op de ZZP'er. Het is conceptueel een formule die niet werkt, die armoede en welvaartsvernietiging in de hand werkt. Uiteindelijk verarmt het ook de bedrijven die zonder eigen personeel aan innovatiekracht inboeten. Ik heb dat allemaal van dichtbij gezien als consultant van vele italiaanse en internationale bedrijven. Een doodlopende weg al op middellange termijn.....

E.J. Otto

"Die kunnen anders dan werknemers niet fiscaal gunstig sparen voor pensioen en ze zijn ook niet automatisch verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en werkloosheid."

Deze opmerking begrijp ik niet. Voor fiscaal aftrekbare pensioenopbouw voor zelfstandigen is er toch de FOR?

T. de Jong

Curieus om te lezen dat het feit dat 34% van de zzp-ers in de bouw niet tegen arbeidsongeschiktheid is verzekerd, door Maessen als een argument voor de zzp wordt aangevoerd! Hoe erg wil je het hebben.

W. Combrink

Reactie niet ok? Meld misbruik bij de redactie.